Ga naar hoofdinhoud
La bella Italia: actief vulkanisme van Vesuvius tot Etna

12 – 27 september 2024

La bella Italia: actief vulkanisme van Vesuvius tot Etna
Een spectaculaire (boot)reis van Napels naar Sicilië met onvergetelijke geologische en culturele tussenstops.

 

Waarom deze reis?

 • Bezoek de actiefste vulkanen van Europa
 • Aandacht voor de impact van vulkanisme op de historische mens
 • Spectaculaire en onvergetelijke vergezichten
 • Fysiek uitdagende beklimmingen (indien gewenst).

Deze reis is helaas vol. U kunt zich nog opgeven maar wordt dan op de wachtlijst gezet.

Deze klassieker voert u langs de actiefste vulkanen van het Europese vasteland. Naast de geologische aspecten is er veel aandacht voor de gevolgen van historische uitbarstingen op mens en cultuur.

Fresco’s in Villa Poppaea, de villa van de tweede vrouw van Keizer Nero.

Berucht is natuurlijk de Vesuvius en beroemd zijn de door deze vulkaan in 79 na Chr. verwoeste steden Pompeï en Herculaneum die we uiteraard gaan bekijken.

Herculaneum

Maar wist u dat de Campi Flegrei tegenwoordig een nog veel grotere vulkanische dreiging voor dit gebied vormen? De Montenuovo (1538) is daar de jongste vulkaan van continentaal Europa en de tektonische bewegingen in en rond Pozzuoli jagen geregeld de bewoners de stuipen op het lijf. De Solfatara is een drive-in vulkaan waar u zich zult verbazen over de daarin gehuisveste camping.

“De Solfatare is een drive-in vulkaan 
waar u zich zult verbazen over  
de daarin gehuisveste camping.”

Van de Eolische Eilanden kent iedereen Stromboli (‘de vuurtoren van de Méditerranée’). Wilt u naar de top, dan zult u de stevige klim van 900 meter moeten maken en de spectaculaire gloeiende lava-uitbarstingen zult u nimmer meer vergeten, evenals de stoffige en lange afdaling in het donker.

Uitzicht vanaf Lipari naar het eiland Vulcano.

De eilanden Vulcano (zijn naam zegt het al) en Lipari, met hun sluimerende explosieve vulkanisme, zijn ook zeer de moeite waard. Een imposante wandeling langs de westkust van Lipari leidt langs een scala van vulkanische en aan vulkanisme gerelateerde verschijnselen.

Op weg naar de krater van de Gran Fossa op Vulcano.

Tot slot Sicilië. Eerst brengen we een bezoek aan de Gole d’Alcantara, een spectaculaire kloof uitgeslepen in bazaltzuilen, ontstaan in een lavastroom afkomstig van de Moio Alcantara. De dag erop verkennen we de noordkant van de Etna met speciale aandacht voor de verwoestende kracht van de uitbarsting van 1872 en de laatste decennia. Aan de zuidkant van de Etna gaan we met de kabelbaan en terreinwagens zo ver als mogelijk is de Etna op om het imposante schouwspel van de grootste actieve vulkaan van Europa te bewonderen.

“… we gaan de Etna op om het imposante 
schouwspel van de grootste actieve vulkaan 
van Europa te bewonderen.”

Een bezoek aan de voorloper van de Etna, de Monti Iblei ontbreekt niet op het programma, het bijzondere fenomeen kussenlava treffen we hier verder landinwaarts aan.

De zuidflank van de Etna 

Deze reis zou niet compleet zijn zonder aandacht te besteden aan de culturele aspecten van Sicilië. Resten van het Griekse en Romeinse verleden bezoeken we in Siracusa  en Piazza Armerina (zeer goed geconserveerde vloermozaïeken).

Campi Flegrei: het Piazza Serapide in Pozzuoli.

De vulkaangebieden die op het programma staan 

Op dit overzichtskaartje staan alle vulkaangebieden die we bezoeken.

We starten de rondreis bij de Vesuvius en de Campi Flegrei en Ischia waarna de eilanden Stromboli, Lipari en Vulcano volgen. De laatste bestemming is de EtnaDe vulkanische provincie rond Rome maakt geen onderdeel uit van de reis.

Tijdens de excursie en in de excursiegids wordt uitgebreid ingegaan op alle facetten die te maken hebben met de vulkanologische en geologische ontwikkeling van de te bezoeken gebieden.

Vesuvius

Beklimming van de Vesuvius

De Vesuvius is één van de meest actieve vulkanen van het vasteland van Europa. Tegenwoordig relatief rustig maar een echte sluipmoordenaar, die in het jaar 79 na Chr. op catastrofale wijze uitbarstte, Pompeï en Herculaneum verwoestte en deze steden met een dikke laag vulkanische producten bedekte.

Campi Flegrei (Phlegraean Fields)

Een vulkano-tektonisch uiterst actief gebied, waar aardbevingen en vulkanische verschijnselen erop wijzen dat serieus rekening gehouden moet worden met een toekomstige catastrofe voor de miljoenenstad Napels.

Stromboli

Altijd actieve vulkanische reus, die al in de tijd van de Oude Grieken bekend stond onder de naam ‘Vuurtoren van de Middellandse Zee’.

Lipari

Lipari is het hoofdeiland van de Eolische Eilandengroep. Nu vulkanisch relatief rustig maar met een woest vulkanisch verleden, dat gigantische voorkomens opleverde van vulkanisch glas (obsidiaan) en puimsteen.

Vulcano

Volgens de Griekse mythologie huist onder deze vuur- en zwavelspugende berg de smidse van Hephaistos, die door de Romeinen Vulcanus werd genoemd en zo de naamgever werd van deze vulkaan en alle vulkanische processen en hun producten.

Etna

Etna is de hoogste en meest actieve van alle vulkanen in Europa. Zij is niet alleen majestueus en in alle seizoenen even prachtig, maar ook raadselachtig in haar ontstaan.

PROGRAMMA

Dag 1
Vlucht Amsterdam – Napels

Vanaf het vliegveld vertrekken we per touringcar (of huurbusjes) naar de drive-in vulkaan La Solfatara. Die wandelen we in en na een kort bezoek met eerste uitleg over het Italiaanse vulkanisme, rijden we naar ons hotel.

Overnachting 

Dag 2
We wandelen vanuit het hotel de jongste vulkaan van (het vasteland van) Europa op: de Monte Nuovo uit 1538. Aan de noordzijde afdaling naar het Lago d’Averno waar we omheen lopen. Na een bezoek aan de (pseudo) Grotta della Sibilla lunchen we in een typisch Napolitaans restaurant aan het meer. Daarna per bus naar Pozzuoli. Hier bezoeken we het uitstekend bewaard gebleven Anfiteatro Flavio en gaan vervolgens naar de Piazza Serapide, waar we leren wat bradyseismiek betekent.
Overnachting 

Dag 3
De derde dag rijden we ’s ochtends  – als er de meeste kans op helder zicht is – naar de Monte Somma, waar we uitstappen om de Vesuvius te beklimmen. Na de lunch gaan we naar de opgravingen van Herculaneum.
Overnachting 

Dag 4
Vanuit Pozzuoli gaan we met de veerboot naar het vulkanische eiland Ischia. Hier halen we huurauto’s op waarmee we een tour over het eiland maken. Lunch op het vulkanisch zeer interessante schiereiland van San Angelo. Als er voldoende tijd is, beklimming van de Monte Epomeo. Daarna terug met de veerboot naar Pozzuoli.
Overnachting 

Dag 5
Met de bus naar de Villa Poppaea (Oplontis) en Pompeï. Daarna door naar de haven van Napels, waar we met de aliscafo snel, of met de  Siremar-nachtboot, naar Stromboli zullen vertrekken.
Overnachting aan boord of in een hotel op Stromboli.

Dag 6
Vroege aankomst op Stromboli (of vertrek vanuit hotel). Dorp verkennen, inkopen doen voor beklimming van de vulkaan (934 meter!) en rusten. U kunt kiezen voor een beklimming – tijdens zonsondergang – van de vulkaan met op de top spectaculair zicht op kratererupties. Gevolgd door een nachtelijke en stoffige afdaling van de vulkaan, drankje in het dorp. Als u het gemakkelijk aan wilt doen kunt u ook beneden blijven en met een bootje halverwege om het eiland varen, waar je een fantastisch uitzicht op de erupties in de kraters hebt.
Overnachting in een hotel op Stromboli.

Dag 7
Een relaxte strandwandeling langs de noord- en oostkust van het eiland, lava-watercontactfenomenen, tsnunami-waarschuwingssysteem, xenolitische, gemetafmorfoseerde zandsteeninsluitsels in lava. Lunch in het dorp en ’s avonds, bij l’Osservatorio Labronzo tijdens diner, uitzicht op vulkaanerupties.
Overnachting in een hotel op Stromboli.

Dag 8
Wandeling naar kade en met de aliscafo (= draagvleugelboot) naar Lipari. Daar hotel betrekken, gelegenheid om hoofdstad van de Eolische eilanden te verkennen en eventueel musea te bezoeken.
Overnachting in een hotel op Lipari.

Dag 9
We maken een tour per (huur)bus rond het eiland, waarin we een veelheid aan vulkanische verschijnselen tegenkomen en ook de kans krijgen wat brokken obsidiaan te verwerven. Bij Terme di San Calógero stappen we uit voor een flinke wandeling naar een kaoliengroeve. Onderweg valt er, met een heetwaterbron, fossiele bladeren en mooie gipskristallen, geologisch heel wat te beleven. Net voorbij de kaoliengroeve per bus het laatste deel van de rondrit langs Aquacalda en de vulkaan Monte Pilato. Deze stootte veel zwarte obsidiaan uit en lichtgekleurde puimsteen, die afgegraven wordt voor de puimsteen-industrie.
Overnachting in een hotel op Lipari.

Dag 10
Vanuit Lipari maken we een dagexcursie naar Vulcano, de naamgever van het woord Vulkaan en Vulkanisme. We beklimmen de 300 meter hoge Gran Fossa, waar in de stevig dampende fumarolen en solfataren prachtige naaldvormige zwavelkristallen groeien. Helaas niet om mee te nemen, daarvoor zijn ze te teer. Mogelijkheid tot het nemen van een marien bubbelbad en/of een stinkend modderbad.
Overnachting in een hotel op Lipari.

Dag 11
We wandelen naar de haven voor vertrek per aliscafo naar Sicilië. Met bus of huurbusjes via de imposante kloof Gole d’Alcantara naar Randazzo.
Overnachting

Dag 12
Bestudering van de noordflank van de Etna. Vanuit Randazzo met de bus naar de Piano Provenzano. Van hieruit per terreinjeep zo hoog mogelijk richting de noordelijke krater van de Etna, onder leiding van lokale gids(en). Wandelend terug naar de Piano Provenzano, met onderweg vele vulkanische verschijnselen en de destructie, die met de uitbarstingen van de laatste decennia gepaard gingen.

Overnachting

Dag 13
We rijden per bus via de zuidflank van de Etna naar Rifugio Sapienza en nemen daar de kabelbaan. Vervolgens met terreinjeeps omhoog naar Torre del Filòsofo onder begeleiding van lokale gidsen. Afhankelijk van de sneeuwcondities komen we tot een paar honderd meter onder de kratertop langs de rand van de Bocca Nuova. Per kabelbaan weer terug naar de Rifuio Sapienza en per bus naar Randazzo.
Overnachting

Dag 14
Via Militello (kussenlava’s en hyaloklastieten) naar Piazza Armerina waar we een romeinse villa bezoeken met wereldvermaarde mozaïek vloeren.

Overnachting in Piazza Armerina.

Dag 15
Vertrek uit Piazza Armerina en per bus naar Siracusa. De rest van de dag is er gelegenheid zelf deze schitterende oude stad te bezichtigen. Met name het historische centrum Ortigia is zeer de moeite waard.

Overnachting in Siracusa.

Dag 17
Vlucht Catania-Amsterdam
’s Morgens brengen we een bezoek aan Neapolis, met name de Latornia Steengroeve. Onderweg naar het vliegveld van Catania een gemeenschappelijk afscheidsdiner.

Terugreis naar Nederland.

 

OVERIGE INFORMATIE

Deze reis wordt aangeboden exclusief de vliegreis heen naar Napels en terug vanaf Catania (Sicilië).

Let op! Wanneer u uw tickets boekt: neem dan eerst even contact op met Georeizen (Paul van Olm 06 – 53 97 81 37) om te informeren of de reis doorgaat. Als het minimale aantal deelnemers niet wordt gehaald kan de reis worden geannuleerd (zie ook het Reisreglement).

Wandelingen
Er zijn enkele (stevige) wandelingen en beklimmingen opgenomen in het programma, dat maakt deze vulkaanreis ook zo speciaal. Soms is er een alternatieve korte variant (bijvoorbeeld op Stromboli).
Een redelijke tot goede conditie is voor deze reis gewenst.

Lunches
We zullen vaak in het veld lunchen waarbij we ’s ochtends eerst inkopen doen.

Verzekeringen
U dient zelf voor een reis- en annuleringsverzekering te zorgen.

Voorlichtingsbijeenkomst
Tezijnertijd wordt een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd. We bespreken de reis met u, zowel reistechnisch als geologisch. Verder wordt de excursiegids uitgedeeld en maakt u kennis met de overige deelnemers.

Belangstelling?

Heeft u wel belangstelling maar schikt de datum niet, of wilt u bijvoorbeeld met een eigen groep, klik dan hier.

REISINFORMATIE

Reisdata: 12 t/m 27 September 2024

Deelnameprijs: € ???,- (incl. €9,- GGTO garantiefonds). Prijs nog niet bekend maar minimaal €1800*

Begeleiding: Jack Lanting en Isabella Magioncalda (spreekt Italiaans én Nederlands)

Vervoer: Ferries en bus

Verblijf: Hotels , B&B of appartement

Deelnemers: 11 – 14

Inbegrepen:

 • Hotels (B&B)/appartement
 • lokaal vervoer
 • begeleidings- en organisatiekosten
 • excursiegids

Niet inbegrepen:

 • vlucht Amsterdam-Napels en Catania-Amsterdam
 • (veld)lunches
 • diners
 • entreegelden (o.a. Etna, Vesuvius, Pompei, Herculaneum, musea, eventueel boot en bus Ischia)
 • eenpersoonskamertoeslag

*) Let op! Prijswijzigingen voorbehouden, zie verder het Reisreglement en kijk ook bij de tab Overige informatie.

Back To Top