Ga naar hoofdinhoud
Word zelf geoloog – een hands-on weekend geologische ontsluitingen langs de Moezel bekijken en interpreteren vanuit het Middeleeuwse Bernkastel-Kues

7 – 9 juli 2023

Geplooide stenen langs de Moezel

Waarom deze excursie?

Arie Speksnijder zal de landschappelijke schoonheid van het Moezelgebied verklaren aan de hand van de geologische geschiedenis en zo het gebied nog interessanter maken dan het al is.

Wat stenen je vertellen

De gesteenten langs de Moezel en haar zijdalen bestaan uit leien. Op het eerste gezicht zien die er nogal saai uit: geen mineralen, geen fossielen. Maar als je beter kijkt (met een beetje hulp) kun je in die leien allerlei sporen van deformatie van het gesteente zien. Die sporen kunnen ons helpen de geologische geschiedenis van het gebied te ontrafelen. We bekijken op plaatsen waar de leien ontsloten zijn welke sporen van deformatie we kunnen ontdekken. Stapje voor stapje wordt meer kennis toegevoegd en begint een beeld te ontstaan wat zich zo’n 390 miljoen jaar geleden in dit gebied heeft afgespeeld. Na twee dagen wandelen en waarnemen ontstaat een steeds completer geologisch beeld en kunnen we conclusies trekken…..maar kunnen we ook begrijpen wat we geconcludeerd hebben?
Het spannende van deze excursie is dat je het werk zelf doet (maar je hoeft helemaal geen specialist te zijn) en dat je daarmee bijdraagt aan de oplossing van een serieus geologisch probleem.
Afgezien daarvan is het erg plezierig langs de wijngaarden en door de bossen in het Moezelgebied te wandelen, de mooie oude Moezeldorpen te bezichtigen, en, niet in de laatste plaats, te genieten van smakelijk maaltijden en lokale wijn. U hoeft geen getrainde wandelaar te zijn, een gewone conditie voor deze excursie is voldoende.

We verblijven in het middeleeuwse Bernkastel aan de oever van de Moezel in het Hotel zur Post.
We hebben besloten om op vrijdagmorgen te vertrekken in plaats van na de lunch, dus er is tijd om vrijdag aan het einde van de middag na een eerste geologische kennismaking een wijn proeverij te bezoeken. We houden die van 1800-1900 uur en gaan daarna dineren. Dat kan in hotel Zur Post (nog nader af te spreken), maar u kunt ook op eigen gelegenheid een restaurant opzoeken.

Bernkastel castle (bron Wikepedia)

hotel Dolce Vita in Kastel-Kues

Belangstelling?

Heeft u wel belangstelling maar schikt de datum niet, of wilt u bijvoorbeeld met een eigen groep, klik dan hier.

REISINFORMATIE

Datum: Vrijdag 7 tot zondag 9 juli 2023

Begeleiding:  Arie Speksnijder

Inbegrepen:

  • Hotel (logies & ontbijtbuffet) in Hotel Zur Post Bernkastel
  • Excursiegids
  • Prijs € 209,- * (incl. €9 GGTO garantiefonds) bij verblijf in 2 persoonskamer, éénpersoons kamertoeslag € 60,-

Niet inbegrepen:

  • Lunches & diners
  • Wijnproeverij
  • Vervoer: op basis van carpoolen 19 ct per km, geschatte afstand 2×400 = 800 km

Mocht er heel veel belangstelling voor dit weekenduitje zijn dan kunnen we busjes huren, dan verandert de prijs.

*) Let op! Prijswijzigingen voorbehouden, zie verder het Reisreglement en kijk ook bij de tab Overige informatie.

Back To Top