Ga naar hoofdinhoud
Oude en nieuwe vulkanen van Midden Amerika en tropische landschappen – Costa Rica en Nicaragua

1 – 18 februari 2025

De tropische Midden Amerikaanse landen Costa Rica en Nicaragua vormen opnieuw een aanlokkelijk reisdoel.

 

Waarom deze reis?

 • Interessante geologie, veel vulkanen en vulkanisme maar ook sedimentaire afzettingen worden bezocht
 • Veel duidelijke uitingen van plaatselijk plaat-tektonisme
 • Prachtige natuur en veel wildlife
 • Bijzondere boottochten over rivieren in de Costa Ricaanse jungle

 

Waarom de tropische Midden Amerikaanse landen Costa Rica en Nicaragua weer op het programma staan? Een overweldigende natuur, exotische planten en dieren, restanten van de pre-Colombische beschavingen en véél vulkanen!

Georeizen wil in februari 2025 voor de eerste keer in 11 jaar weer naar deze landen om hier de beroemde vulkanen te bezoeken en soms op te wandelen. Van de zeven actieve vulkanen van Costa Rica bezoeken we er vijf:

We gaan naar de Irazú, Poas, Arenal, Miravalles (waar we een geothermisch project bekijken)en het vulkaancomplex Rincon de la Vieja met lavakoepels. ( een zesde vulkaan, de Turrialba, is op het ogenblik zo actief dat de omgeving ontruimd is)

Naast onze Nederlandse geologische staf hebben we de medewerking van  een CostaRicaanse vulkanoloog die ons zal inwijden in de vulkanische eigenschappen van met name de Poás en de Arenal.

Ook natuur komt aan de orde: we gaan drie dagen naar het nationale park Tortuguero. En een dagje luieren aan zee. We bezoeken oude koloniale steden als Cartago, de voormalige hoofdstad en Granada in Nicaragua,

In Nicaragua wandelen we op de caldera van de enorme Masaya vulkaan en langs de Laguna de Apoyo, het grootste kratermeer van Nicaragua.

Het enorm grote meer van Nicaragua kan begrepen worden als restant van de oceaan toen de landengte van midden Amerika gesloten werd. De fauna heeft zich in 3,5 MA weten aan te passen aan het zoeter wordende water: er komen zoetwaterhaaien voor! In dat meer ligt het vulkanisch eiland Ometèpe, dat de vorm van een 8 heeft: twee vulkanen aan elkaar, de actieve Concepción met zijn prachtige conische vorm en de uitgedoofde Maderas. Deze reis naar Costa Rica en Nicaragua is er een voor iedereen, ook voor mensen die niet geologisch onderlegd zijn. Wij zullen de verhalen vertellen over de bergen, de stenen en de rotsen. Na deze vakantie zullen de vulkanen voor u spreken!

De geologische processen, die geleid hebben tot de vorming van Costa Rica en die de grote diversiteit met betrekking tot haar landschappen hebben gegeven, zijn goed te vergelijken met de processen, die zich wereldwijd in andere vulkanische gebieden voordoen. Aan de andere kant mag er in dit geval gesproken worden van een zeer speciaal samenspel van de factoren, die hebben bijgedragen tot de sluiting van de zee doorgang tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan en de vorming van de landbrug tussen Panama en Nicaragua. De volgende factoren spelen een rol:

Plaat-tektonische bewegingen, waarbij grote drijvende platen steen en aarde (schollen), die de oceanische en continentale aardkorst vormen, van elkaar af of naar elkaar toe bewegen, tegen elkaar botsen of elkaar overrijden.

 • Subductie of het wegduiken van de zwaardere platen onder andere lichtere platen, waarbij meestal de oceanische platen onder de continentale platen schuiven en waarbij de vorming van troggen voorkomt.
 • Opheffing van gebieden ten gevolge van samendrukking van schollen gedurende subductie.
 • Vulkanisme en gebergtevorming.
 • Vervorming en plooiing van gesteenten en breukvorming door druk of rek, waarbij gesteentelagen opgedrukt worden,verschuiven en dalen.
 • Erosie en depositie van sedimenten.

 

Fig. 1.

Algemeen schema van de subductie en het daarop volgend vulkanisme in Costa Rica. De oudste gesteenten (Boven Krijt) bevinden zich in de zgn. niet vulkanische buitenboog (A). Zie ook de geologische kaart (fig 2.) Deze zijn uiterst gedeformeerd en gevarieerd van samenstelling (oceaanbodem – basalt, peridotieten), diep marien en ondiep marien (koraal), landafzettingen door erosie (verkiezelde kalk). Kalkconglomeraten, zand- en kleisteen en vulkanische afzettingen (melange). De vulkanische binnenboog (B) betreft Tertiair en Kwartair vulkanisme, maar ook intrusief gesteente, waarbij de batholiet aan de
oppervlakte kwam en overliggende sedimenten weggeërodeerd werden. Aan de oostkant (achterbinnenboog) vormde zich een kustvlakte met strandwallen langs de Caribische kust. Deze vlakte bestaat hoofdzakelijk vulkanisch materiaal, dat door rivieren uit het achterland getransporteerd is en marien kalkhoudend materiaal direct langs de kust. Tussen de zones A en B bevinden zich enkele slenken (Tertiair); het betreft de Golf van Nicoya en de Golf van Osa. Kwartaire slenken hebben zich gevormd in het centrale vulkanische gebied en betreffen de Centrale Vallei, het dal van de El Generaal Rivier in het zuiden
en de depressie, waarin het Arenal Meer zich bevindt.

 

Fig 2 – Geologische kaart met de vulkanische systemen, de ofiolotische zones en jongere eenheden.  

Stratovulkanen.

Alle grote vulkanen die we op deze reis zien zijn stratovulkanen. Het zijn vulkanen die opgebouwd zijn uit gestolde lavastromen die worden afgewisseld met lagen bestaand uit pyroklastisch materiaal. Onder pyroklastisch materiaal verstaan we al het materiaal dat in vaste of vloeibare toestand door een vulkaan wordt uitgeworpen . We verdelen pyroklastica naar grootte: groter dan 64 mm: bommen (rond) en blokken (hoekig), tussen 64 en 2 mm: lapilli en kleiner dan 2 mm: as. De meeste vulkanen op aarde zijn stratovulkanen. Ze komen voor bij subductiezones (convergerende plaatranden).

Fig 3

De tektonische bewegingen en de betrokken platen. Het vulkanisme in het gebied begon 20 miljoen jaar geleden. De Cocos plaat beweegt 8 cm per jaar in NNO richting, de Caribische plaat beweegt met een snelheid van 1 cm per jaar naar het ZW. Panama ligt op een aparte microplaat. 

 

Fig 4

De hoogtekaart van het excursiegebied laat duidelijk zien dat er zeer grote hoogteverschillen zijn. De diepzeetrog evenwijdig aan de subductiezone bereikt dieptes van meer dan 5000 m. De vulkanen van Costa Rica zijn het hoogst en in Nicaragua worden ze lager (verschil in steilheid van de subducerende plaat). De vulkanen van Ometepe in het Meer van Nicaragua zijn ook duidelijk te zien.

PROGRAMMA

Overzichtskaart Costa Rica & Nicaragua

Kaart 1 Routes van de reis vanaf dag 2 in Costa Rica

Kaart 2 Routes van de reis vanaf dag 10 bij binnenkomst in Nicaragua t/m dag 16 de terugkeer naar  Costa Rica

Dag 1, zaterdag 1 februari.  Aankomst en overnachting in San José, Hotel Bougainvillea.

Dag 2, zondag 2 februari. Bezoek aan de Irazú vulkaan en omgeving

08.00h. Vertrek naar het Nationale Park Irazú. De rit per bus bedraagt ± 50 km en duurt anderhalf uur. We maken een wandeling van twee uur langs de kraters van de vulkaan Irazú (hoogte 3432 m.boven zeeniveau). Na de lunch rijden we naar het zgn. Bosque Quemado (afstand 15 km, rijtijd ± 50 minuten) waar we een wandeling zullen maken van twee uur om de gesteenten op de lage hellingen van de Turrialba Vulkaan te bekijken. Terugkeer bij het hotel Bougainvillea ± 18.00h.

Dag 3, maandag 3 februari. Bezoek aan de Poás vulkaan

08.00h. Vertrek per bus naar de actieve Poás vulkaan, afstand ± 40 km, reistijd ± anderhalf uur. We maken een wandeling van ± twee uur naar de actieve krater en naar de uitgedoofde  Botos krater, waarin zich een meer heeft gevormd. Bij verhoogde activiteit wordt de verblijftijd korter. Dit wordt door de parkwachten aangegeven. Na de lunch bezoeken we op de terugweg naar San José een koffieplantage (Casa del Café).  Overnachting, Hotel Bougainvillea.

Dag 4 tot 6, dinsdag 4 februari tot donderdag 6 februari. Reis en verblijf in Tortuguero.

All in. Verblijf in de Mawamba Lodge.

08.00h. Vertrek per bus naar de actieve Poás vulkaan, afstand ± 40 km, reistijd ± anderhalf uur. We maken een wandeling van ± twee uur naar de actieve krater en naar de uitgedoofde  Botos krater, waarin zich een meer heeft gevormd. Bij verhoogde activiteit wordt de verblijftijd korter. Dit wordt door de parkwachten aangegeven. Na de lunch bezoeken we op de terugweg naar San José een koffieplantage (Casa del Café).  Overnachting, Hotel Bougainvillea.

Dag 5, woendag 5 februari. Verkenning van het tropisch laagland per boot

Voor het ontbijt wordt er een boottocht van ± 2 uur ondernomen, die ons in de gelegenheid stelt de rivier en kanalen van Tortuguero te leren kennen. Er wordt vooral gelet op vegetatie,  dierenleven, en beschermd tropische laaglandbos. Na het ontbijt is er de gelegenheid om een lokale tour te maken met uitleg over de vegetatie, of een bezoek per boot aan de Cerro Tortuguero, een uitgedoofde pyroclastische kegel met een hoogte van 120 m.b.z, vanwaaruit we een prachtig uitzicht hebben over de alluviale kustvlakte, rivieren, strand en Caribische Zee.

Dag 6, donderdag 6 februari. Reis naar La Fortuna

08.00h We vertrekken weer per boot door de kanalen en vervolgen onze reis weer over de Rio Suerte, waarna we drie kwartier later per bus verder gaan naar La Fortuna. De lunch zal om ± 12 uur worden gebruikt bij het stadje Guápiles en daarna zal de verdere reisduur dan nog ±  2 uur zijn. De rit gaat eerst nog door de laaglanden van de Atlantische zone, door gebieden met voornamelijk bananen teelt. Vervolgens komen we in het stroomgebied van de Rio Sarapiquí, waar de rijke bodem gebruikt wordt voor de teelt van sierplanten en bomen, maar ook voor de productie van voedselgewassen zoals yuca, tiquisque en vruchten als ananas. De route loopt langs de noordkant van het centrale vulkanische bergland tot aan de jongste vulkaan, de Arenal in La fortuna.Diner in La Fortunaen overnachting in de Arenal Observatory Lodge.

Dag 7, vrijdag 7 februari. La Fortuna (Provincie Alajuela).

Arenal vulkaan met lavaflows

08.00h. Bezoek aan het nationaal park Arenal. We maken een wandeling van ongeveer 5 km over de lage hellingen van de vulkaan tot aan een recente lavaflow (1992) die we beklimmen. Daar hebben we een prachtig overzicht over de vulkaan, maar ook het meer van Arenal. We gebruiken de lunch in La Fortuna en bezoeken de warm waterbaden van Ecotermales Hot Springs te La Fortuna.  Diner en overnachting in La Fortuna, Arenal Observatory Lodge.

Dag 8, zaterdag 8 februari. Reis van La  Fortuna naar de Rincón de la Vieja Vulkaan.

Lapilli lagen Chop vulkaan(Tertiair) tussen Tilaran en Canas

08.00h. Vandaag reizen we per bus naar de vulkaan Rincón de la Vieja te Guanacaste. We passeren eerst het meer van Arenal, een stuwmeer dat met de bouw van de Arenal dam in 1979 tot stand kwam. Het meer is belangrijk voor de opwekking van hydro electriciteit en voor irrigatie van de landbouwgronden in de laaglanden langs de Golf van Nicoya. De reis duurt  ± vier uur, inclusief stops bij Canas en Bagaces (ignimbritas, Montana) en op de rand van de Guayabo caldera bij La Fortuna. De vulkaan Miravalles is gevormd in deze caldera, waar een lange reeks van vulkanische fases van opbouw en explosieve afbraak gekend. Door de volumineuze uitstoot van grote hoeveelheden pyroklastische materialen is hierbij de ignimbritische Meseta de Santa Rosa ontstaan.

De Conserveringsregio Guanacaste, inclusief de Conserveringsregio Guanacaste, is in 1999 op de Werelderfgoed lijst van UNESCO toegevoegd. Deze regio is 147.000 ha groot, inclusief het zeegedeelte.

We zullen de lunch in la Fortuna (let op! Gelegen in de provincie Guanacaste), Restaurant Thermomania / Guayabo de Bagaces).  Diner en overnachting in de Rinconcito Lodge op de helling van de Rincón de la Vieja.

Dag 9,  zondag 9 februari. Rincón de la Vieja Vulkaan.

Diep in tuf ingesneden Rio Colorado te Guanacaste. Meseta de Santa Rosa, Guanacaste

Las Pailas, modderpotten, vulkaan Rincon de la Vieija, Guanacaste, Costa Rica

Verweerde vulkanische bom, Las Pailas Rincon de la Vieja Guanacaste, Costa Rica

08.00h. Bezoek aan het nationale park van de actieve vulkaan Rincón de la Vieja. Vanaf de Lodge rijden we ongeveer een half uur naar de Pailas of modderpotten die in het beschermde gebied van Guanacaste liggen. We maken een twee uur durende wandeling  door het droogbos, eerst door wat dalend vlak gebied, dan richting noord naar de zgn. Catarata Escondida, een prachtige waterval die verscholen in het bos ligt. Lunch en diner in het hotel of in Liberia. s’middags vrij. Overnachting in de Rinconcito Lodge.

Dag 10, maandag 10 februari. Reis naar Granada.

As en lapili, Mombacho vulkaan bij Granada

07.00h. Per bus vanaf de Lodge naar Granada, Nicaragua. Bij de grens met Nicaragua laten we de paspoorten zien en doen we de zgn. trámites, de administratieve handelingen. De afstand tot Granada is ± 200 km. Lunch in Rivas en het diner in Granada. Deze reis passeert eerst nog een vlak  gedeelte dat tot de Meseta de Santa Rosa. Eenmaal in Nicaragua bevinden we ons in zgn. sedimentaire bekken van de Pacifische kust. We rijden langs de kust van het Meer van Nicaragua en bereiken dan Rivas. Daar wordt het landschap bergachtig en komen we langs de actieve Mombacho vulkaan bij Granada. Diner en overnachting  in Hotel Patio del Malinche.

Dag 11, dinsdag 11 februari. Bezoek aan de  Masaya Vulkaan.

Masaya vulkaan, Masaya Nicaragua, aslagen en basalt kolommen

08.00h. Vandaag bezoeken we de Masaya Vulkaan die op slechts 30 km afstand van Granada ligt. De rit per bus duurt ± 30 minuten. Bij de ingang ligt een klein museum, waarin de meest belangrijke vulkanische aspecten van deze vulkaan worden belicht met voorbeelden van gesteenten, lava types, etc. Langs de weg naar de krater maken we stops om de lava van dichtbij te zien en te testen met onze hamers. Let op: lopen op de zgn. Aa lava is slecht voor de voeten! De weg omhoog van de ingang tot de dampende Santiago krater is slechts 4 km lang. Wij wandelen na uitgebreid bezoek aan deze krater langs gebieden met touw lava en we maken kennis met lava tunnels in de buurt.  Lunch langs de rand van het kratermeer Lago de Apoyo bij Catalina.

Indien mogelijk om 17.00h Masaya krater bij duister! s Avonds diner in Granada. Overnachting in Hotel Patio del Malinche.

Dag 12,  woensdag 12 februari. Reis naar León.

Uitbarsting vulkaan Momotombo

08.00h. Busreis naar León dat ten noordoosten van Granada ligt, wordt gedaan via de vulkaan Momotombo, waar de lunch wordt genuttigd. De duur van de reis is ruim 5 uur. We passeren de vulkanische uitlopers van Las Sierras en komen langs de oever van Lago Xolotán om vervolgens de actieve Momotombo te bereiken. Na de lunch, die  hier bij Restaurante Mirador Momotombo wordt genuttigd, dalen we af naar de alluviale vlakte waarin León ligt.

In 2011 werd de kathedraal van León door UNESCO erkend als werelderfgoed. In dat zelfde jaar werd ook Leon Viejo, dat bij het stadje Puerto Momotombo ligt, tot werelderfgoed verklaard.

Diner en overnachting in León, Hotel Austria.

Dag 13, donderdag 13 februari. Bezoek aan de vulkaan Cerro Negro.

Cerro Negro, Nicaragua

08.00h. Met de bus maken we een rit van ± een uur naar de Cerro Negro, een jonge pyroclastische kegel, die deel uitmaakt van het vulkanische complex  Las Pilas-El Hoyo in de Cordillera de los Maribios. De vulkaan bestaat hoofdzakelijk uit basaltische sintels en is actief. Na de de erupties in 2011 is er ook as bovenuit de kegel uitgestoten, terwijl er lava uit breuken langs de beneden flanken is gevloeid. We bekijken de lokale vulkanische afzettingen in ontsluitingen langs de weg naar Malpasillo en aan de oostkant resten van de Malpasillo caldera, die ontstaan is na een reeks van volumineuze uitbarstingen, die zich ± 50 000 jaar geleden hebben voorgedaan. Daarbij zijn grote hoeveelheden pyroclastische afzettingen, hoofdzakelijk puimsteen, afgezet in een uitgestrekte vlakte.

De tour zal onder begeleiding van een geoloog van het Instituto Nicaraguense de Estudios Territoriales (INETER ) worden uitgevoerd. Lunch in Malpasilo. Diner en overnachting in León, Hotel Austria.

Dag 14, vrijdag 14 februari. Reis van León naar Ometepe Eiland.

Ometepe eiland met de Concepcion en Maderas vulkanen. Nicaragua

08.00h. Per bus rijden we weer terug naar Rivas, waar we zullen lunchen en vervolgens nemen we de boot (± een uur) de naar Ometepe Eiland (Moyogalpa) in het Meer van Nicaragua. Dit meer heeft zich in de zgn. Depressie of Graben van Nicaragua gevormd. Daar rijden we vanaf de kust naar de Charco Verde, genoemd naar een groene lagune, een beschermd natuurgebied. Op het eiland zullen we enkele ontsluitingen bij de vulkaan Concepción bekijken. Lunch, diner en overnachting in Hotel Charco Verde.

Dag 15, zaterdag 15 februari. Verblijf op Ometepe Eiland.

Petrogliefen te Ometepe

8.00 Met de bus naar El Guineo, dat langs de zuidkust van de vulkaan Maderas ligt. We rijden ± een uur. Daar bezoeken we locatie met precolombiaanse petrogliefen en enkele ontsluitingen. Ometepe wordt als een belangrijke archeologische site beschouwd. Naast veel keramiek zijn er grote beeldhouwwerken gevonden die, gelet op de stijl en de structuur,  op het beeldhouwwerk van het eiland Zapatera lijken dat toegeschreven wordt aan de Chorotega kultuur. Sommige petrogliefen zijn vanaf het jaar 300 na Chr. gemaakt. Lunch in Hotel  Charco Verde. Diner en overnachting Hotel Charco Verde.

Dag 16,  zondag 16 februari. Reis naar het Solentiname Eiland.

07.00h De reis (129 km) vangt weer aan met een bus tour van ± een uur naar de haven, waar we de boot nemen naar San Jorge (± een uur). Na de bootreis rijden we naar Colón (89 km, ± 1uur en 30 min.) waar de boot nemen naar de Solentiname Archipel (een uur).  De lunch is om 12.00 h. in een dorp vlak bij het stadje Colón. Diner en overnachting in Hotel Celentiname.

Dag 17, maandag 17 februari. Reis naar San José via San Carlos en Pto. Arturo.

07.00h Reis per boot naar San Carlos, Costa Rica waar we de grenspapieren moeten tonen. Daarna weer per boot over de rivier Rio Frio naar Pto. Arturo-Los Chiles (een uur). Daar nemen we weer de bus naar San Jose (178 km, drie uur en drie kwartier). Lunch om 12.00h. Lokatie langs de weg afhankelijk van de voortgang van de reis. Diner en overnachting in San José, Hotel Bougainvillea.

Dag 18, dinsdag 18 februari. Transfer naar de luchthaven Juan Sta. Maria, voor vertrek naar Amsterdam.

OVERIGE INFORMATIE

Deze reis wordt aangeboden exclusief de vliegreis naar San José vv.
U kunt dus zelf uw reis boeken, maar u dient wel op tijd in San José te zijn!

NB als u zelf uw ticket boekt neem dan eerst even contact met Georeizen op of de reis wel door gaat. Als het minimale aantal deelnemers niet wordt gehaald kan de reis worden geannuleerd (zie ook het Reisreglement).

Mogelijke vluchten: met Continental Airlines (via Houston) of Iberia.

Deze Georeis Costa Rica/Nicaragua wordt uitgevoerd in 2 persoons kamers in goede middenklasse hotels 3 of 4 sterren, logies met ontbijt. Daarnaast zijn voor de 3 dagen en 2 nachten in Tortuguero op basis van volpension. De lunch is inbegrepen bij het bezoek aan de  vulkaan Irazu, de vulkaan Poas en gedurende de reis naar de Rincon de la Vieja vulkaan. De toegangskosten voor de Nationale Parken zijn behalve die voor het Arenal Park (16 Usd) , inbegrepen, als ook het bezoek aan het Tirimbina Park (cacao tour). De entrée voor de Rio Toro pitkraters (14 Usd)voor het bezoek aan Bosque Quemado (25 Usd) bij de Turrialba vulkaan moet echter zelf worden betaald. In Nicaragua zijn drie lunches en 4 avondmaaltijden inbegrepen. De ferry tickets naar en van de eilanden Ometepe en Solentiname zijn inbegrepen. De reis wordt per Coaster bus (Max 18 personen) uitgevoerd, de chauffeurs zijn Spaans sprekend. De begeleiding wordt met een Nederlands sprekende gids gedaan. In Nicaragua wordt ook gebruik gemaakt van een lokale Engels sprekende gids. De entrée kosten van de te bezoeken Parken Masaya, Cerro Negro en de petroglyfen tour op Ometepe, zijn  inbegrepen.

De transfers van en naar de airport zijn inclusief.

De vlucht van Amsterdam naar San Jose is niet inbegrepen. Deze vlucht kan in de aangegeven reis periode gevonden worden vanaf Euro 1.150, -, afhankelijk van de vlucht (KLM, AF of via de USA).

Bij de overgang van de grens van Costa Rica naar Nicaragua moet een exit fee van Usd 8,- worden betaald in CR.  De entrance fee voor NIC is Usd 12,- plus 1 Usd voor de Municipality. De exit uit NIC naar CR kost 4 Usd,- .

Optionele tours en bezoeken zoals b.v. warmwaterbaden bij de Arenal Vulkaan (Eco termales, Usd 45,-) zijn ook niet inbegrepen.

 

Eind 2024 zal er een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd worden. We bespreken de reis met u, zowel reistechnisch als geologisch. Verder wordt de excursiegids uitgedeeld en maakt u kennis met de overige deelnemers.

Belangstelling?

Heeft u wel belangstelling maar schikt de datum niet, of wilt u bijvoorbeeld met een eigen groep, klik dan hier.

REISINFORMATIE

Reisdata: zaterdag 1 t/m dinsdag 18 februari 2025

Deelnameprijs: €3909,- (incl. €9,- GGTO garantiefonds). Eénpersoonskamer toeslag €740.- *

Begeleiding: Pieter Dercksen  en Paul van Olm.

Vervoer: vliegen van Amsterdam naar San José in Costa Rica

Verblijf: hotels(B&B)/appartement

Deelnemers: 4 -18

Inbegrepen:

 • Logies en ontbijt
 • Transferkosten van- en naar airport
 • Lokaal vervoer in minibus met lokale chauffeur
 • Dag 4 t/m 6 Tortuguero = alle maaltijden plus bootexcursie inclusief
 • begeleidings- en organisatiekosten
 • excursiegids

Niet inbegrepen:

 • internationale vlucht Amsterdam – San José
 • grenskosten
 • overige lunches en  diners
 • entree’s
 • eenpersoonskamertoeslag

Voor meer informatie wat betreft kosten zie Tab  “Overige Informatie”

*) Let op! Prijswijzigingen voorbehouden, zie verder het Reisreglement en kijk ook bij de tab Overige informatie.

Back To Top