Ga naar hoofdinhoud

Roemenië, Turkije

Cor Langereis studeerde geofysica en promoveerde aan de Universiteit van Utrecht (1971-1984). Na een korte periode in de ICT keerde hij terug naar zijn Alma Mater, en werd in 1995 het hoofd van het Paleomagnetisch Laboratorium Fort Hoofddijk. Sinds 1999 leidde hij het laboratorium als hoogleraar in het paleomagnetisme. Een belangrijk onderdeel van zijn werk (en hobby) is veldwerk voor het verzamelen van paleomagnetische monsters. Hij heeft op vijf continenten en in vele landen gewerkt, aanvankelijk vooral in het Middellandse Zeegebied, maar gaandeweg steeds verder naar het oosten, zoals Roemenië, Armenië, Azerbaijan, Ukraine, Zuid Rusland, China. Momenteel heeft hij nog een aantal lopende projecten in Turkije, Iran en Pakistan.

Hij geeft met veel plezier een HOVO cursus over Aardmagnetisme: de verborgen attractie van de Aarde. Tevens werd hij door Georeizen gevraagd om via zijn contacten reizen naar Roemenië (met Marius Stoica, Bucharest) en naar Turkije (met Nuretdin Kaymakci, Ankara) op te zetten. En uiteraard gaat hij zelf graag als deelnemer mee met Georeizen naar geologisch zeer bijzondere gebieden, zoals de beroemde Oman ofioliet die naar zijn mening iedere aardwetenschapper tenminste eenmaal in zijn leven gezien moet hebben.

Gedurende zijn vele veldwerken heeft hij veel geologische ervaring opgedaan, aangezien zijn specialisme (paleomagnetisme) hand in hand moet gaan met de geologische achtergond van het gebied, of dat nu over tektonische blokken in Turkije gaat of over oude kratons zoals de Pilbara in Australië en de Kaapvaal in Zuid afrika.

Back To Top