Ga naar hoofdinhoud

Stranden en Raukar in Gotland, Zweden

Begeleiding: Hans de Jong en Paul van Olm

Datum : 27 sep – 2 okt  2022

Stranden en Raukar

Stranden ….. het klinkt heel toeristisch! Maar voor strandtoerisme moet je niet naar het eiland Gotland gaan! Wel om daar te genieten van enorme hoeveelheden fossielen, die gewoon voor het oprapen liggen: zoeken is er niet bij!

Gotland is een bijzonder eiland, vooral voor de geologie. Als je alleen op de geologische kaart kijkt, lijkt het weinig interessant. Op het hele eiland komen gesteenten uit slechts één geologische periode voor: het Siluur. Maar de fossielen en de variatie daarvan is zo groot ….. je gelooft je ogen niet! Daarbij is het landschap ook nog prachtig en heel afwisselend. Het is een geologisch paradijs. Gotland is een eiland in de Oostzee en ligt dicht bij de Zweedse hoofdstad Stockholm: een korte overtocht per veerboot van slechts enkele uren. Onderweg op de boot hoef je je ook niet te vervelen: het uitzicht op de honderden bultrotsen, die het landijs gedurende het laatste glaciaal heeft gladgeslepen is prachtig. Het lijkt alsof je tussen versteende bultruggen door vaart.

Gotland is ook een mooi voorbeeld van de langzame stijging van Scandinavië na het laatste glaciaal. Stenen en voormalige stranden komen geleidelijk boven water uit en liggen steeds hoger in het landschap. Behalve dierlijke fossielen zijn er dus ook fossiele landschappen.

Het meest indrukwekkend zijn de raukar, raadselachtige pilaren op het strand die eveneens vol zitten met fossielen. Het eiland is slechts 3140 km2 groot, dus niet meer dan een Nederlandse provincie. Maar de kustlijn is 800 km lang. De hoofdstad Visby is een kleine gezellige stad, die op verschillende terrasniveaus ligt.

Kortom, een klein, maar zeer interessant gebied; eenmaal er geweest vergeet je het nooit meer.

 

Back To Top