zondag 23 augustus 2020
Waarom deze excursie?
Kwartairgeologen Flip Kips en Paul van Olm leren u het landschap te lezen en brengen u in aanraking met de tijdlagen van onze geschiedenis. Hun enthousiasme zal aanstekelijk werken. Boor en hamer gaan mee.
Deze excursie is helaas vol. Bij inschrijving wordt U op de wachtlijst geplaatst
De wandeling loopt van oud naar jong en we komen de volgende zaken tegen:
- Ondergrond: Vroeg Pleistocene rivierafzettingen (Rijn, Maas, Eridanos) (1-2 Ma)
- Stuwwal oostelijke Veluwe: Landijs in NL gedurende het Saalien – stuwing vanuit het IJsseldal (130.000 BP)
- Windkanters: Poolwoestijn 20.000 BP (Weichselien)
- Grafheuvels: Steentijd < 4000 BP – Bronstijd 4000-2800 BP
- Urnenvelden: IJzertijd 2800 – 2000 BP
- Raatakkers: IJzertijd-Romeins 2800-1800 BP
- Galgenberg / karresporen: Vroege Middeleeuwen
- IJzerwinning: Romeins-Middeleeuwen
- Sprengen en opgeleide beek: 17e-19e eeuw
- Terugkeer van de wolf: 2018
STONEHENGE IN NEDERLAND?
Prehistorie en geologie op de Veluwe.
Deze dagexcursie tussen Niersen en Vaassen is een rondwandeling van circa 10km over de stuwwal van de oostelijke Veluwe, met verschillende interessante geologische en archeologische stops. We lopen over het stuwwalplateau en keren terug langs een beekdal. Onderweg bekijken we het stuwwalgrind om de herkomst van de preglaciale afzettingen te bepalen en zoeken we windkanters. We komen diverse prehistorische en cultuurhistorische fenomenen tegen: grafheuvels, een ijzerkuil, een urnenveld, celtic fields (raatakkers), en sprengkoppen met opgeleide beek. Bij al deze punten wordt een uitleg gegeven en worden de verbanden in tijd en ruimte zichtbaar gemaakt. Bovendien zijn er interessante anekdotes te vertellen. Wist u bijvoorbeeld dat juist in dit gebied in 2018 de eerste wolf op de Veluwe is gefotografeerd, tijdens de wandeling komen we langs die plek.
De prehistorische grafheuvels dateren van het Neolithicum (Jonge Steentijd) tot in de IJzertijd. In Nederland liggen zo’n 3000 grafheuvels. Een concentratie van die heuvels vinden we op de Veluwe. Hier doet zich een landschappelijk bijzondere situatie voor waarbij gesproken zou kunnen worden over het Stonehenge van Nederland. Dit is slechts bij weinigen bekend. Is er een relatie met de zonnewende of wellicht de oogstmaan? We bespreken de laatste resultaten van het hernieuwde onderzoek van de grafheuvels.
Heeft u wel belangstelling maar schikt de datum niet, of wilt u bijvoorbeeld met een eigen groep, klik dan hier.
INFORMATIE
Wanneer: Zondag 23 augustus 2020.
Waar: We verzamelen bij Kasteel Cannenburgh in Vaassen (Gelderland), d.w.z. in Restaurant ’t Koetshuis, Maarten van Rossumpad 2, 8171 EB Vaassen.
Tijd: Om 10.00 uur staat de koffie en het gebak klaar, rond 10.30 uur vertrekken we per auto (carpoolen) naar het startpunt van de wandeling in het bos in Niersen. Rond 17.00 uur zijn we weer terug in Vaassen om nog wat te drinken. Ook kunt u na afloop in ’t Koetshuis dineren (eigen kosten/zelf reserveren).
Begeleiding: Flip Kips en Paul van Olm
Bijzonderheden: Het wandelpad bestaat uit zand en is goed begaanbaar. Houd wel rekening met een behoorlijk lange wandeling en neem een lunchpakket/drinken mee (er is onderweg geen terrasje o.i.d.). De Corona 1.5 m regel zal in acht genomen worden.
Aanbevolen: Goede wandelschoenen, regenkleding, bij mooi weer: iets op uw hoofd/zonnebrandcreme
Rolstoel: helaas niet mogelijk.
Kosten: EUR 25 (inclusief koffie en gebak, routekaart en AHN-kaart, en deskundige begeleiding).
Aantal deelnemers: Minimum aantal deelnemers is 6, maximaal 12.