Ga naar hoofdinhoud
Ardennen excursie: Massief van Stavelot (België)

26 – 28 mei 2023

Ninglinspo dal

Het Ninglinspo dal is een van de ontsluitingen die we tijdens deze excursie bezoeken. We zien de Caledonische discordantie (boven Devonische zandstenen liggen op Ordovicische schisten.

Waarom deze excursie?

  • Intrigerende geologie vlakbij “huis”
  • Prachtige landschappen
  • Paleozoïsche gesteenten
  • De beroemde Belgische coticule

 

Het massief van Stavelot is een geologisch massief dat grotendeels in België dagzoomt, maar ook gedeeltelijk over de Duitse grens doorloopt. Het massief is opgebouwd uit gesteenten uit het vroeg Paleozoicum (Laat Cambrium en Ordovicium). Deze worden buiten het massief bedekt door Laat-Paleozoische (minder harde) zandsteen. Al deze gesteenten zijn tijdens de Hercynische gebergtevorming (rond 350 Ma) geplooid tot een enorme NO-ZW lopende anticline (de zogenaamde Anticline van de Ardennen).

In dit weekend krijgen we een goed beeld van de verbazingwekkende geologie van dit oude Massief, dat op slechts 70 km van Maastricht ligt ten zuiden van Luik.

Het Massief van Stavelot is één van de oudere massieven die in de Ardennen zijn opgenomen (paarse gekleurde gebieden op inzet van het onderstaande kaartje van België.

The Stavelot Massif is an outcrop of pre-Devonian rocks that were deformed during the Caledonian orogeny, that later became incorporated in the Ardennes that were deformed during the Hercynische of Varistische(late Carboniferous) mountain building process (see map; a few other “old” massifs are present in the Ardennes as well).

Het gesteente varieert in ouderdom van Midden Cambrium (> 500 miljoen jaar) tot Siluur (iets meer dan 400 miljoen jaar) en zijn afgezet is een heel scala van sedimentaire milieus (van turbidieten tot diepwater mangaan schalies). Ze zijn in twee gebergtevormingen geplooid en via breuken verschoven en daarom vertonen ze hele complexe structuren. De zuidkant van het Massief is gemetamorfoseerd, daarbij zijn nieuwe mineralen gevormd zoals micro granaat in de wereldberoemde Belgische wetsteen de “coticule”.

We rijden door een prachtig landschap , we bezoeken de Hautes Fagnes het hoogste punt van de Ardennen (694 m.), de rivierdalen geven fraaie ontsluitingen  en de vele aardige dorpjes bieden ook een scala aan locale dranken en gerechten!

Belangstelling?

Heeft u wel belangstelling maar schikt de datum niet, of wilt u bijvoorbeeld met een eigen groep, klik dan hier.

REISINFORMATIE

Datum: Vrijdag 26 tot zondag 28 mei 2023

Begeleiding:  Arie Speksnijder

Inbegrepen:

  • Hotel (logies & ontbijtbuffet) in Hôtel Grand Champ
  • Excursiegids
  • Prijs € 267,50 ( incl. €7,50 GGTO garantiefonds) bij verblijf in 2 persoonskamer, éénpersoons kamertoeslag € 25,-

Prijs onder voorbehoud van wijziging

Niet inbegrepen:

  • Lunches & diners
  • Toegang musea

Vervoer: op basis van carpoolen 19 ct per km, geschatte afstand 2×400 = 800 km

Mocht er heel veel belangstelling voor dit weekenduitje zijn dan kunnen we busjes huren, dan verandert de prijs.

Back To Top