Ga naar hoofdinhoud
Spitsbergen 2020

2 – 10 juli 2020

Waarom deze reis?

Prachtig ontsloten geologie en fantastische glaciale en postglaciale landschappen in dit ijzige gebied tussen Noordpool en Noorwegen.

Een volledig verzorgde week op een prachtig zeilschip.

 

 

Spitsbergen aan de noordrand van de bekende wereld

Spitsbergen, het grootste eiland van de Svalbard Archipel, heeft al eeuwen de belangstelling getrokken van walvisjagers, ecologen, geologen, toeristen en ontdekkingsreizigers. Met zijn ligging van meer van 70 graden noord ( en over het algemeen goed bereikbaar door de Warme Golfstroom ) werd het rond 1594 ontdekt door onze beroemde Willem Barentsz , op zoek naar een noordelijke doorvaart naar Azie – zie plaat 1 en kaart 1, al zeggen de Russen dat de Samojeden eerder waren !

Plaat 1-Willem Barentsz – Het Behouden Huys (Van Hoeve, Amsterdam)

Kaart 1- Willem Barentz – Een van de eerste kaarten van Spitsbergen (Het nieuwe land)-Symp.WB,Terschelling 1997)

Spitsbergen werd daarna een centrum voor de Nederlandse walvisvaart (Smeerenburg), en later werden er nog vele jaren Paleocene kolen gewonnen. De gemiddelde temperatuur is in de winter -35 ⁰C en in de zomer plus 5 graden Celcius. De Svalbard-archipel valt in zijn geheel onder een internationaal verdrag van 1920, en wordt beheerd door Noorwegen.

Geologische hoogtepunten

De geologie van Spitsbergen is al even fascinerend als het landschap en de geschiedenis; als U gewend bent aan de metamorfe gesteentes van Scandinavië, wordt U hier aangenaam verrast door een vrijwel volledige sedimentaire successie van Precambrium tot heden. De hoofdreden hiervan is de enorme botsing en beweging van Groenland naar het noordoosten, waarbij Spitsbergen flink werd opgeheven – zie kaart 2.

Kaart 2. Botsing en NE-beweging met opheffing van Spitsbergen(Loff- Longyearbyen feltbiologische Forenung, 1912)

Kaart 3 – Schematische geologie van Spitsbergen.(Loff,1912)

 

De geologie is ’s zomers prachtig ontsloten, en slechts bedekt door wat korstmossen ( een geologendroom!) en er is keus te over om formaties en fossielen te vinden. Ook de prachtige gletsjerdalen en landschappen komen veel aan bod.Plaat 2 geeft ons in de buurt van Longyearbyen zo’n prachtig landschap.

Plaat 2- Landschap bij een van de oude kolenmijnen(Loff,1912)

PROGRAMMA

De schoener Anne Margaretha is besproken voor onze groep van 10 man van 3 – 9 juli 2020, en het is de bedoeling dat U een dag eerder arriveert en een dag later vertrekt, zodat we ook in Longyearbyen en omstreken te voet of per auto geologie kunnen doen.

In de twee dagen voor en na de boottrip is gepland, afhankelijk van de tijd :

1. Bezoek Longyearbyen, museum, kolenmijnen + fossielen, glaciale landschappen, pingo’s, permafrost, opheffingsfenomenen na de glaciaties.

2. Gedurende de boottrip ( afhankelijk van het weer uiteraard ) is de bedoeling naar de rand van een afkalvende gletsjer te varen, en verder naar de dagzomende formaties langs het grote Isfjorden ten westen van Longyearbyen naar de Atlantische Oceaan. Voor de veiligheid moeten we ook overal op land een berenjager bij ons hebben met geweer.

Dag-tot-dag programma 2-10 juli 2020 (onder voorbehoud van vaaromstandigheden)

Dag 1 – donderdag 2 juli
Vliegreis Holland-Spitsbergen, aankomst middernacht

Dag 2 – vrijdag 3 juli
Naar het Gjestehuset (Guesthouse), ontbijt, Poolmuseum, aanmonsteren op de Anna Margaretha rond 12.00; info boot en onderlinge informatie, intro Henk Duyverman

Dag 3 – zaterdag 4 juli
Reis naar de overkant van Isfjorden, Nordfjorden, met bezoek aan een actieve  gletsjer en Krijt/Tertiair successies.

Dag 4 – zondag 5 juli
Reis naar het oosten – Billefjorden, met o.a. Gips/anhydriet mijn, Diabaasontsluiting

Dag 5 – maandag 6 juli
Dag in het Russische spookdorp Piramiden met lange wandeling, bezoek kolenmijn, hotel/cafe, flora/fauna in een spookdorp

Dag 6 – dinsdag 7 juli
Tocht via de enorme gletsjer Nordernskjoldbreen met ijsbeerkolonie, dan verder naar Sassenfjorden met lange wandeling naar Trias successies ( dino’s?)

Dag 7 – woensdag 8 juli
Westwaarts naar open water met de steilstaande Festningen-successies (kan aan beide kanten van Isfjorden)

Dag 8 – donderdag 9 juli
Retour Longyearbyen, evt. via Barentsburg ( actief Russisch dorp met pompeuze architectuur, kolenmijn en museum)  of verlaten groeve , ontschepen 12.00; dan de grond in bij Mijn no.3, en weer naar ons Gjestehuset; diner en na middernacht terugvliegen

Dag 9 – vrijdag 10 juli
Aankomst in Nederland

 

Plaat 3 – Gletsjertocht (Anne Margaretha brochure)

Plaat 4- Stenen verzamelen op de gletsjerbodem (Anne Margaretha brochure)

Plaat 5 – Tot ziens !(Anne Margaretha brochure)

 

Plaat 6- Fossielen van de Paleocene kolen en van de Jura-ontsluitingen (H.Duyverman foto)

 

OVERIGE INFORMATIE

Deze reis wordt u aangeboden exclusief de vliegreis. Momenteel zijn de kosten voor de vlucht Amsterdam- Longyearbyen rond €400. Georeizen kan het ticket voor u regelen. De kosten hiervoor bedragen €20. NB als u zelf uw ticket boekt neem dan eerst even contact met Georeizen op of de reis wel door gaat. Als het minimale aantal deelnemers niet wordt gehaald kan de reis worden geannuleerd (zie ook het Reisreglement).

Reisbescheiden
Voor Spitsbergen is een geldig paspoort vereist.

Vervoer
Het vervoer is merendeels per schip met volpension. Voor de aankomst en vertrekdag wordt lokaal vervoer geregeld.

Denk aan een reis- en annuleringsverzekering!

Belangstelling?

Heeft u wel belangstelling maar schikt de datum niet, of wilt u bijvoorbeeld met een eigen groep, klik dan hier.

REISINFORMATIE

Georeizen organiseert wederom in 2020 een geologische reis naar Spitsbergen onder leiding van geoloog Henk Duyverman. We bezoeken een week lang geologische ontsluitingen en de fantastische glaciale en postglaciale landschappen van dit ijzige gebied tussen Noordpool en Noorwegen.

Begeleiding: wegens onverwacht overlijden van Henk Duyverman nog niet bekend

Reisdata: 2 – 10 juli 2020

Inbegrepen:

  • Overnachtingen in een hotel in Longyearbyen (op de aankomst en op de vertrekdag). Lokaal vervoer
  • Overige dagen: Verblijf op het zeilschip Anne Margaretha in twee-persoonshut op basis van vol pension. Van 3 – 9 juli rondvaart naar geologisch interessante (vind)plaatsen. Excursies aan land o.l.v. geoloog en begeleid door gediplomeerde berendoders (bemanning Anne Margaretha).

Niet inbegrepen:

  • Internationale retourvlucht Amsterdam- Longyearbyen (geschatte prijs € 400,-)
  • Lunches en diners op de “stadsdagen”

De prijs van deze reis staat nog niet vast, maar wordt geschat op zo’n
€ 3300,- per persoon, exclusief vlucht. Houd U er rekening mee dat de prijs onder voorbehoud is!

In totaal kunnen er 9 deelnemers mee. Eind januari 2019 moet de boot gereserveerd en aanbetaald worden. De beslissing of de reis al of niet doorgaat wordt dan genomen. De aanbetaling voor een optie voor deelname in 2020 is € 650,-.

Back To Top