Ga naar hoofdinhoud
Oman: geologie en cultuur op het Arabisch schiereiland

12 – 26 februari 2019

Waarom deze reis?

Oman, een land uit 1001 nachten, mysterieus, met een overweldigende variëteit aan uitstekend ontsloten geologische schatten; bovendien heeft het en een unieke culturele geschiedenis waar tijdens de reis ook aandacht aan wordt gegeven.

De reis is gebaseerd op “Volledig verzorgd” kamperen in het wild: in de bergen, de zandwoestijn en langs het strand.

Helaas deze reis is vol. U kunt zich nog opgeven maar dan wordt U op de wachtlijst geplaatst.

 

Oman: geologie en cultuur op het Arabisch schiereiland.

Reeds 6 keer werd deze Omanreis georganiseerd in de periode 2012-2018, en is ieder jaar weer door deelnemers zeer goed ontvangen. Niet in het minst omdat prof. dr. Wiekert Visser en dr. Corien Hoek hun passie voor Oman enthousiast en beeldend wisten over te brengen. En dat willen zij in 2019 graag opnieuw doen om u een inspirerende ervaring aan te bieden.

De Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat

Excursie leidster Corien Hoek licht enkele aspecten van Tribaal en Religieus leiderschap in Oman toe.

In 2018 werd voor het eerst gekozen voor kamperen in plaats van hotels, zodra de tocht weg uit de hoofdstad de binnenlanden in gaat. Dit bleek een groot succes, omdat je als deelnemer veel sterker in het landschap leeft dan wanneer je van hotel naar hotel trekt. Het kamperen gaat op basis van “volledige verzorging”: twee ervaren Omaanse mannen maken kamp met 1-persoons tenten, matrasjes en wasgelegenheid. Zij koken, laten u kennis maken met het leven in Oman en hebben aandacht voor al uw wensen. Alle kampeerplaatsen zijn door de reisleiders zorgvuldig uitgekozen, “in het wild”, weg van de bewoning, met zicht op majestueuze bergen, lieflijke oasen, stille stranden en met heel veel ruimte voor iedereen.

Groeps foto van de deelnemers aan de 2018 reis bovenop de Oman Mountains.  De ondergrond bestaat uit Krijt kalksteen. De hoogste klif in de achtergrond bestaat ook uit Mesozoische kalksteen. De tussenliggende gesteenten zijn licht metamorfe Proterozoische sedimenten. (Foto Linda Janssen).

Kamperen bij zonsopgang (foto Guido Hoetz)

 

Hamed maakt het ontbijt klaar. De zon verlichte klif in de achtergrond bestaat uit Mesozoische carbonaten. De Permische unconformity is nabij de basis van het verlichte gedeelte. In de schaduw bevinden zich alleen Protrozoische sedimenten.  (foto Koos Pipping)

Kamperen in de Sharqiyah (Wahiba) sands net na zonsondergang (foto Koos Pipping).

Kampvuur na zonsondergang (foto Maartje van Rooij)

De Omaanse geologie, zoals ontsloten in de bergen, is uniek in variëteit en toegankelijkheid. De bergen vormen een geologisch el dorado met een bijzondere wordingsgeschiedenis. De stratigrafie omvat 900 miljoen jaar geologische geschiedenis met een grote variëteit aan gesteenten. Tektoniek – in combinatie met het woestijnklimaat – heeft dit alles zeer toegankelijk gemaakt door gebergtevorming en erosie. Voorbeelden van te bezoek ontsluitingen zijn: De wereld beroemde Ophiolieten, 900 miljoen jaar oude granieten, glaciale afzettingen uit het Cryogeen, Mesozoische en Eocene kalkafzettingen met fossielen, schitterende Pillow-lavas, olie-moedergesteenten, chromieterts, actuele bewijzen voor verweringsprocessen en natuurlijke CO2 vastlegging (sequestratie), Kimberlieten, indrukwekkende “tekst-boek”-kwaliteit plooiingen en boudinage structuren, alsmede Quartaire sedimentaire processen.

Oman heeft een woestijnklimaat, maar dankzij de indrukwekkende bergketen in het noorden zijn er veel prachtige oases en groene valleien. Het excursiegebied is landschappelijk bijzonder indrukwekkend en gelegen in een land met een rijke historie en zeer gastvrije bevolking. De architectonische wonderen omvatten een zeer oude moskee uit de 11de eeuw, een 400 jaar oude stad opgebouwd uit “mud-brick”, talloze 17de-eeuwse forten, en de nieuwe, schitterende Sultan Qaboos Grand Mosque, met mozaiekvoorbeelden uit zeer gevarieerde islamitische kunsttradities. Ook wordt het pas 2-jaar geleden geopende National Museum in Muscat bezocht.

Geologische hoogtepunten

De plaattektonische botsing tussen Arabië en het Aziatisch continent heeft gezorgd voor het meest unieke – en wereldberoemde – geologische fenomeen van Oman: de obductie in het Krijt en ontsluiting van het gigantische opfiolietcomplex. Pillowlavas, sheeted dyke complexes, layered gabbros, peridotieten en een duidelijk ontsloten “Moho” discontinuity zijn heel erg goed te bestuderen. Ook koper- en chroomertsafzettingen zijn binnen de ofiolietsequentie te vinden in het veld. De effectiviteit van olivijn als mineraal voor CO2-sequestratie (opslag) kan hier in ontsluitingen gedemonstreerd worden.

Net onder deze “Semail” nappe vindt men een tweede grote “Hawasina” nappe die bestaat uit Permo-Mesozoische carbonaatriffen van oude atollen, de zogenaamde “Exotics”, die lijken te “drijven” in diepzeesedimenten van dezelfde ouderdom die rijk zijn aan radiolarieten (chert-afzettingen).

Perm en Mesozoïsche carbonaatafzettingen bevatten prachtige fossielen afgezet in een tropisch, ondiep marien milieu. De Mesozoische sequenties vormen 3000 m hoge toppen van het Jebel Akhdar gebergte.

Oman heeft twee periodes van glaciatie gekend: één in het Carboon (die verder naar het zuiden in de Huqf escarpment ontsloten is), en één in de bergen die we bezoeken en aanwijzingen bevat van de Proterozoische “Snow-ball Earth” condities.

De afzettingen in de bergen zijn intens geplooid en vol breuken. Er zijn prachtige tektonische verschijnselen te zien, zoals box-folds, kink-folds, breuken en schitterende diaklaaspatronen, alsmede schoolvoorbeelden van boudinage.

Het programma zal zich richten op de enorm complexe ontwikkeling van de Jebel Akhdar / Hajar (Oman Mountains). Dankzij de uitstekende ontsluitingsgraad kan deze wordingsgeschiedenis heel duidelijk worden geïllustreerd in het veld. Op dit tabblad staan onderaan een geologische kaart, een geologisch profiel en de stratigrafische kolom (inclusief de belangrijkste fenomenen).

Er worden drie hoofdgroepen onderscheiden:

  1. Autochtoon (Proterozoicum – Boven Krijt; Unit A in de stratigrafische kolom)
  2. Allochtoon (Perm – Krijt; Unit B). Het Allochtoon bestaat uit twee verschillende nappes: de sedimentaire Hawasina groep en de kristallijne Semail groep (de fameuze ofiolieten)
  3. Neo-autochtoon (Tertiair, Unit C).

Tijdens de excursie zullen we alle belangrijke facetten van de hoofdgroepen bekijken:

  • Het beneden autochtoon (Proterozoicum /beneden Paleozoicum, inclusief 700 MY “snowball earth” tillieten);
  • Daarop het bovenautochtoon (voornamelijk een sequentie van ondiepwater carbonaten),
  • De allochtone Hawasina sequentie (diepwater sedimenten en “Exotic” carbonaat klompen)
  • De allochtone Semail ofiolietsequentie met de unieke Moho, peridotieten, gabbros, sheeted dykes, pillow lavas, en “Black smoker” afzettingen. In dit korst-mantel pakket zullen we ook chromietvoorkomens laten zien.
  • Karstificatie in het Tertiair
  • Voorts verschillende typen plooiingen en breuken
  • Indrukwekkende landschappelijke/geomorfologische aspecten zoals het raised channel complex vol met ofiolietpebbles
  • Quartair woestijnzanden in de de Wahiba sands, alsmede quartaire (holocene) kust verschijnselen.
  • Uiteraard besteden we aandacht aan de verwering van peridotieten en het CO2 sequestratie verhaal van prof. Olaf Schuiling

Om dit allemaal goed te zien maken we een aantal doorsteken door de bergen naar Wadi Hawasina, Wadi Bani Awf, Wadi Bani Kharus, Wadi Mistal/Gubra Bowl, uiteraard de Semail gap en verder oostelijk Wadi Dimah en Wadi Bani Khalid.

Vereenvoudigde geologische kaart Oman en vertikale doorsnede (Jan Schreurs, 2007)

Stratigrafische kolom (Samir Hannah, 1995)

 

Wiekert Visser met een overzicht van de Oman mountains

“Chevron” compressie plooien in radiolarian sedimenten van Krijt ouderdom (Warah Fm).

“Boudinage” in compressieve Hawasina kalkrijk turbiditisch sediment

Granitisch rotsblok (drop-stone) in Cryogeen glaciaal sediment

Plooiing in compressief  “Hawasina” diep water sedimentair gesteente

De beroemde “Moho” ontsluiting. De persoon staat op Mantel gesteente; achter hem bevind zich Gabbro korst gesteente.

“Pillow” Lava

PROGRAMMA

Het programma is in hoofdlijnen bekend maar kan op details nog iets wijzigen.

Dag 1 dinsdag 12 februari
~9.40 uur, vertrek Schiphol, KL-0441 naar Muscat met tussenstop Doha

Aankomst ~21:10 uur
Vervoer per bus naar het Eastin Residences hotel in Muscat.

Dag 2 woensdag 13 februari

Deze dag maakt u kennis met Oman in brede zin. Om 10.00 uur een presentatie in het hotel door dr. Corien Hoek die u zal inleiden in de Omanitische maatschappij. Na de lunch in het hotel vertrekken we naar het National Museum van Oman. Aansluitend maken we een stevige wandeling door de bergen met spectaculaire uitzichten over de stad. Aan het einde van de middag bezoek aan het Muscat-festival (mits gestart) of een bezoek aan de Suq (bazar) van Muttrah.

Eastin Residences hotel in Muscat

Dag 3 donderdag 14 februari

Om 8.30 uur vertrekken we voor een gecombineerd cultureel / geologisch programma. Dr. Corien Hoek zal ons meenemen naar de werkelijk zeer fraaie en indrukwekkende Sultan Qaboos Grand mosque en verder uitleg geven over Islam en islamitische kunst. Daarna:

  • Nummulite outcrop (Tertiary)
  • Nakhl Fort, Overview geology
  • Wadi Mistal landslide
  • Wadi Mistal Pleistocene Lake deposits
  • Wadi Mistal, Proterozoic Tillite
  • Campsite 1, Wadi Mistal

Dag 4 vrijdag 15 februari

Een dag geheel gewijd aan de ofioliet sectie, met name gesteenten op de grens korst-mantel.

  • Wadi Abyad: Ophiolite weathering: “White pools”.
  • Wadi Abyad: Chromite mines
  • Wadi Abyad: Mohorovičić discontinuity
  • Campsite 2: Ras al Suwadi beach

Dag 5 zaterdag 16 februari

Een lange dag waarin een volledige doorsnede door de Allochtone sequentie wordt gemaakt, beginnend met het korst gedeelte van de ofiolieten, gevolgd door sterk geplooide allochtone sedimenten

  • Wadi Hawasina: Black Smoker, Pillow lavas, Sheeted dykes,
  • Wadi Hawasina: Gabbro
  • Wadi Ad Dil: Folding, faulting & boudinage Hamrat Duru/Umar Fm
  • Wadi Bani Ghafir, Exotics & tip of Jebel al Akhdar anticline
  • Campsite 3: Rustaq area, bij Saad Wadi al Farai dam.

Dag 6 zondag 17 februari

Vandaag wordt de gehele sedimentaire opbouw Precambrium – Krijt doorsneden. Aan de hand van een vele ontsluitingen krijgt U een uitstekend beeld van de sedimentaire geologische ontwikkeling. Van zwaar getectoniseerde, Proterozoische diepwatersedimenten en tillieten tot weinig verstoorde Mesozoische ondiep water kalken. De dag brengt U langs zeer diep ingesneden kloven en de weg voert langs enorme afgronden naar de top van de Jebel Akhdar. Groene oases verfraaien onderweg de kale gesteentemassieven.

  • Wadi Bani Kharus: Mesozoic carbonate platform
  • Permo-Triassic boundary: largest extinction event in geologic history
  • Angular unconformity Proterozoic/Permian; Proterozoic stromatolites
  • Wadi Hajir: Proterozoic source rock & Diamictites, Snow-ball Earth
  • Wadi Bani Awf: “Pencil rocks”, Thrust-folding in Proterozoic
  • Top of ridge: overview of Jebel al Akhdar anticline and “windows”
  • Campsite 4: Hasan bin Salt (Evening: visit Neolithic Rock Art)

Dag 7 maandag 18 februari

Deze dag is een intermezzo en wordt vooral besteed aan cultuur en irrigatie. U krijgt een overzicht van de relatie geologie / landschap en menselijke bewoning. We bestuderen de woestijn stedenbouwkunde in de oase van Al Hamrah, en zullen een wandeling door de tuinen maken, zodat U een beeld krijgt van landbouw en irrigatie. Dan via een ontsluiting in de Oman Exotics kalken naar het Fort/Paleis “Jabrin”, waar uit uitleg krijgt over de stammen structuur en de relatie religieuze-wereldlijke macht in de geschiedenis van Oman. Vervolgens richting 5000 jaar oude “beehive” graven van de Indus Valley gerelateerde cultuur, vanwaar we ook een spectaculaire zicht hebben op de Exotic limestones van Jebel Misht.

  • Al Hamrah, Bait Safa museum huis
  • Oman Exotics ontsluiting
  • Jabrin Fort & lunch
  • Calciturbidites
  • 5000 yr old Beehive Tombs. The story of the Magan people
  • Campsite 5 near Al Ayn

Dag 8 dinsdag 19 februari

Vandaag eerst een petroleum source rock ontsluiting uit het boven Krijt en een doorsnijdende late breuk gevuld met zeer grove calciet kristallen. Dan zeer fraaie fractures en een spectaculaire tocht naar de kam van de Western Hajar bergen, waar we in een zeer diepe kloof kijkend de gehele Mesozoische stratigrafie zien. In de middag een lange wandeling land de wand van diezelfde kloof. Kamperen op 2000 meter.

  • Relatie Exotic Limestones en Volcanics
  • Nakhr Gorge Entrance: Natih Fm source rocks. Fault-filling calcite
  • Fracture patterns, the story of over-pressured rocks
  • (Optional) Mutti Molasse Fm
  • Nakhr Gorge top-view
  • ’s Middags: lange (3-4 uur) wandeling langs de wand van Nakhr Gorge (“Balcony Walk”)
  • Campsite 6 at 2000m elevation

Dag 9 woensdag 20 februari

Deze dag staat in het teken van gemend geo- en cultuur aspecten. We dalen af uit de bergen en beginnen de het beroemde fort van Nizwa, gevolgd door een wandeling over de geheel gerestaureerde Suq (markt). Na de lunch aan een heel oud irrigatie systeem en rijden we zuidwaarts door de vlakte van de open woestijn, zien de meest zuidelijke tectonische overschuivingen en rijden dan door naar een zeer oude zoutmijn.

  • Nizwa: Suq (markt) en fort waarin een fraai klein museum is gevestigd
  • Irrigatie syteem: uitleg over geologische en culturele aspecten van waterwinning en gebruik.
  • Lange rit zuidwaards, door de frontal bulge en eindigend midden in de centrale woestijn vlakte bij een mijn waar Cambrisch zout ontsloten is
  • Campsite 7.near ancient salt mine

Dag 10 donderdag 21 februari

Via Adam oostwaards richting Sinaw door een bizar landschap van “raised channels”, die we ook in ontsluitingen zullen bekijken. We rijden via het provinciestadje Sinaw waar veel bedoeïnen uit de omgeving hun boodschappen doen en hun geiten en kamelen naar de markt brengen (meest op vrijdag).

Vandaag duiken we weer de ofiolieten in. De aandacht zal nu gevestigd worden op verwering van deze sequentie. We zullen in het veld uitgebreid aandacht besteden aan de ideeën van Prof. Olaf Schuiling over het gebruik van deze olivijnrijke gesteenten om CO2 uit de atmosfeer vast te leggen. Dit is één van de belangrijkste ideeën om klimaatverandering te lijf te gaan.

  • Voortzetting bestudering Cambrische sedimenten rond Campsite 7 (Zout, petroleum source rocks, Kalkstenen, evaporitische verschijnselen in sedimenten)
  • Lange rit via Adam naar Raised Channel outcrop.
  • Travertijn afzettingen, en interactie mantel gesteenten met CO2
  • Campsite 8 in de nabijheid van Travertijn afzettingen

Dag 11 vrijdag 22 februari

Vandaag de doorsteek naar de al Sharqiyah (Wahiba) sands. Maar we bezoeken eerst de Metamorphic sole, en afhankelijk van de tijd is er nog een zwem optie in zoet water poelen in de prachtige kloof van Wadi Bani Khalid.

  • Metamorphic sole
  • Wadi Bani Khalid: mooie plooien te zien en veel poelen om in te zwemmen, mooie wandeling langs de Wadi
  • Overzicht en geologische geschiedenis van de Sharqiyah sands
  • Campsite 9 ongeveer 20 km de Wahiba sands in.
  • Sunset vanaf een hoog duin

Dag 12 zaterdag 23 februari

We raden U aan vroeg op te staan en een wandeling in de buurt van het kamp te maken door de zandduinen. Het zal U verrassen dat alles kletsnat is van de dauw! U kunt zelf observeren hoe de planten in het zand hier gebruik van maken en hoeveel sporen van klein gedierte er te zien is. Vandaag zullen we het oudste gesteente van Oman bekijken, een Proterozoische graniet, en verder aandacht besteden aan exceptionele kimberliet gesteentes en Plate tectonics van de oostkust met bijbehorende thin-skinned folding. Ook een heel belangwekkende culturele stop! De dag eindigt in één van de meest beroemde locaties van Oman: de schildpaddenstranden.

  • Proterozoic basement: granite, diorites etc.
  • Oldest mosque of Oman (Bilat Bani Bu Ali)
  • Asila Kimberlite.
  • Key-hole rock
  • Chevron faults
  • Manganese mine
  • Campsite 10: on beach north of Daffa

Dag 13 zondag 24 februari

Deze dag rijden we langdurig langs de kust, de hoofdweg terug richting Muscat. Maar voor we weer richting hoofdstad gaan brengen we eerst nog een bezoek aan de traditionele botenbouwwerf in Sur, waar de “Dhows” nog steeds uit hout, en voornamelijk met de hand worden gebouwd. De geologie is gericht op Tertiare kalken, fossielen, en karstificatie.

  • Eocene kalken met Campanila Gigantea en karstificatie
  • Bezoek aan Sur botenbouw
  • Eocene kalken met zee-egel fossielen
  • Neo-tectonics van de kust strook.
  • Spectaculaire folding in Wadi Mayh
  • Campsite 11 op het strand van Assifa.

Dag 14 maandag 25 februari
Het ochtend programma is gewijd aan hoog-metamorfe gesteentes(eklogieten)  met een prachtige mineralogie. De grote kristanllen van granaat, glaucofaan, omphaciet etc kunnen goed herkend worden. Na de lunch aan het strand is iedereen vrij te doen wat hij wil. We verzamelen rond 6 uur voor een laatste diner samen. Opties voor middag activiteiten zijn: snorkelen vanaf Bandar Rowda, lekker chillen in het Shangrila resort, Misschien nog een bezoek aan het kleine Bait Balanda Museum, dat in een bijzonder mooi traditioneel huis is ondergebracht in Muttrah. Eén zaal is gewijd aan de geologie van Oman. Ook kunnen in de Suq van Muttrah de laatste inkopen worden gedaan. Afscheidsdiner in Muscat en om 20.00 uur vertrek richting luchthaven.

Dag 15 dinsdag 26 februari
Aankomst op Schiphol in de vroege ochtend: 05:15 uur.

OVERIGE INFORMATIE

Deze reis wordt u aangeboden exclusief de vliegreis. Momenteel zijn de kosten voor een rechtstreeks vlucht naar Muscat rond €670 (website KLM). Georeizen kan het ticket voor u regelen. De kosten hiervoor bedragen €20. NB als u zelf uw ticket boekt neem dan eerst even contact met Georeizen op of de reis wel door gaat. Als het minimale aantal deelnemers niet wordt gehaald kan de reis worden geannuleerd (zie ook het Reisreglement).

Reisbescheiden
Voor Oman is een geldig paspoort vereist, dat na thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Wanneer u de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit kunt u het visum voor Oman bij aankomst op de luchthaven kopen voor 20 OMR (ongeveer €50) per persoon.

Gezondheid
Voor Oman zijn inentingen niet verplicht. Hepatitus A en DTP worden echter aangeraden door de GGD. Overleg met uw huisarts of kijk op www.gezondopreis.nl.

Vervoer
Het vervoer is per four wheel drives. Dit heeft als gevolg, dat, naast het feit dat deze reis relatief goedkoop zal zijn, een unieke ervaring wordt. Naast de reisleiders zullen enkele deelnemers zelf de auto’s besturen.

Lunches

Gedurende de velddagen zoeken we een schaduwrijke plek om de door ons zelf ingekochte lunch te verorberen. Diners zijn zeer betaalbaar op de plaatsen waar we komen. Soms eenvoudig maar voor een zeer schappelijke prijs (10 a 20 euro p.p.).

Denk aan een reis- en annuleringsverzekering!

Introductie

Begin januari 2019 zal er een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd worden op een nader te bepalen plaats en tijd. We bespreken de reis met u, zowel reistechnisch als geologisch. Verder wordt de excursiegids uitgedeeld en maakt u kennis met de overige deelnemers.

Belangstelling?

Heeft u wel belangstelling maar schikt de datum niet, of wilt u bijvoorbeeld met een eigen groep, klik dan hier.

REISINFORMATIE

  • Reisdata : dinsdag 12 februari t/m dinsdag 26 februari, 2019
  • Begeleiding : dr. Wiekert Visser (geologie) en dr. Corien Hoek (cultuur) Logistiek: Golden Highlands Oman (https://www.goldenhighlands.com).
  • Vervoer : vliegreis + lokaal vervoer in Landcruisers
  • Verblijf : hotel (3 nachten), kamperen 10 nachten
  • Deelnemers : minimaal 12 – maximaal 18
  • Deelnameprijs : €2020
  • Inbegrepen : Lokaal vervoer, 3 nachten hotel + ontbijt,
    10 nachten volledig verzorgd, digitale excursiegids, begeleidings-
    en organisatiekosten,
  • Niet inbegrepen : retourticket Amsterdam – Muscat,
    2 diners en 1 lunch,
    entreekosten musea,
    visum (€50),
    toeslag 1-pp kamer (€150)

* Prijs is gebaseerd op 14-18 deelnemers. Zie verder het Reisreglement.

Back To Top