Ga naar hoofdinhoud
Deccan Traps in India

18 jan – 2 feb 2020

Deccan Traps in India, een hotspot van basalt en tempels.

Individuele uitvloeiingen van lava in de Deccan Traps. De Krijt-Paleogeen (vroeger K/T) grens is midden in de stapel basaltlagen

Sculpturen in tempel complex van Ellora uitgehakt in basalt

Ajanta – Fresco

Waarom deze reis

  • K/T grens: Meteoriet of Vulkanisme?
  • Unieke geologie: de Deccan Traps, een van de grootste basalt plateaus ter wereld.
  • Bestudering van de stratigrafische opbouw van de basalt uitvloeiingslagen.
  • Een enorme meteoriet inslagkrater in basalt; de Lonar Crater.
  • Rajahmundry; de langste basalt flow van de Deccan Traps uitmondend in de Golf van Bengalen.
  • Bezoek aan het National Geophysical Research Institute (NGRI) in Hyderabad;
    presentatie geofysisch onderzoek in Deccan Traps naar inter/sub-trap afzettingen..
  • Begeleiding door prof. dr. Jan Smit, een wereldexpert op het gebied van de KT- grens,
    lezingen over de rol van Deccan Traps in het uitsterven van de Dinosauriers
  • En als reisleider dr. Kabir Roy Chowdhury, geofysicus van de Universiteit Utrecht, geboren in India en vele jaren werkzaam geweest in NGRI te Hyderabad.

 

Inleiding

Waarom stierven de dinosauriërs en de ammonieten uit op de Krijt-Tertiair grens?
66 Miljoen jaar geleden vond er een wereldwijde ecologische ramp plaats. Het klimaat was ernstig verstoord en talloze dieren -waarvan dinosauriërs en ammonieten de bekendste zijn- en planten overleefden dat niet.
Wat was de oorzaak? Was het de enorme meteoriet inslag in Yucatan? Of was het vulkanisme in India, (misschien zelfs getriggerd door de inslag?), waarvan de Deccan Traps nu nog getuigen de oorzaak?
Een vraag die nog steeds volop in discussie is in de wetenschap en waarover het laatste woord nog niet is gezegd.
En daarom gaan we de Deccan Traps bestuderen.

We doen dat onder leiding van prof. dr. Jan Smit en dr. Kabir Roy Chowdhury.

  • Jan Smit is emeritus hoogleraar Event Stratigrafie van de VU in Amsterdam. De titel van zijn proefschrift luidde: ‘A catastrophic event at the Cretaceous-Tertiary Boundary’. Zijn hele loopbaan heeft Jan zich bezig gehouden met de vraag: Wat was de oorzaak van het uitsterven van de Dinosauriers? En welke rol speelde de inslag in Yucatan?
  • Kabir Roy Chowdhury is opgeleid in India en was 20 jaar verbonden aan het National Geophysical Research Institute in Hyderabad, waar hij o.a. heeft gewerkt aan seismisch onderzoek van de continentale korst. Via Princeton (VS) kwam hij naar de Universiteit Utrecht, waar hij van 1993 to 2010 UHD bij de vakgroep Geofysica was.
    Omdat hij zeer geïnteresseerd is in de cultuurgeschiedenis van India en omdat hij een “native speaker” is, verenigt hij 3 expertises in één persoon!

We beginnen de reis in Mumbai. We maken een stadstour en varen naar het eilandje Gharapuri waar we de imposante, in basalt uitgehouwen Elephanta Caves bezoeken.
Op de derde dag reizen we met de trein, een ware belevenis in India, in ~7 uur van het Victoria Station naar Aurangabad waar we vier nachten blijven.
We maken vandaar drie dagexcursies met onze ‘eigen’ bus; eerst naar Ellora en Daulatabad Fort; dan naar de Lonar Crater; en als laatste naar Ajanta. In deze stad bezoeken we ook de op de Taj-Mahal lijkende Bibi-ka-Makbara. ‘s Avonds krijgen we presentaties over het uiteenvallen van Pangea, de passage van India over de hotspot bij Réunion en de Deccan Traps in relatie tot de KT grens. En natuurlijk zullen we ook e.a. horen over de (cultuur)geschiedenis van India en de meer dan tweeduizend jaar oude tempels.

We vliegen ’s ochtends vroeg terug naar Mumbai waar een bus voor ons klaar staat. We vertrekken voor een driedaagse geo-excursie naar Mahabaleshwar. Deze excursie is door Indiase geologen speciaal ontwikkeld om het typisch landschap van de Deccan Traps te laten zien. We maken diverse stops en wandelingen om eenvoudige en complexe basaltstromen van dichtbij te bekijken.
Vanuit Mahabaleshwar maken we een dagexcursie naar Tapola waar we een boottocht maken op het Koyna stuwmeer, dat bekend is om reservoirgeïnduceerde seismiek.
In de namiddag gaan we naar Arthur’s seat. Dit uitzichtspunt biedt een fantastisch beeld van de diep uitgeslepen en verweerde hellingen met meer dan 1 km dikke lavareeksen.
De volgende dag vroeg op om bij Wilson’s point de zon te zien opkomen, dan door naar het Panchgani plateau voor het prachtige landschap en een blik op het ijzerhoudende lateriet (verweringsproduct). Dan door naar het vliegveld van Pune.

Van Pune vliegen we naar Rajahmundry aan de oostkust, waar de lava via de Godávari rift naar toe is gestroomd. Hier menen enkele geologen het bewijs gevonden te hebben dat de massa extinctie van de KT overgang veroorzaakt is door het massale vulkanisme. Tussen de basaltlagen zijn sedimentaire lagen ingevoegd en  de fossiel inhoud zou hun gelijk aantonen. Dat zullen we de volgende dag eens bekijken en ‘s avonds bespreken.
Niet zo heel ver hier vandaan, in de sedimenten van de Krishna rivier, zijn grote diamanten gevonden (waaronder de beroemde Koh-i-Noor van 109 karaat die deel uitmaakt van de Britse kroonjuwelen) Helaas hebben we geen tijd om te gaan zoeken! De volgende dag een relaxte excursie naar het mangrove natuurreservaat in de rivierdelta van de Godáviri. Als we een leuk strand vinden nemen we een duik in de Golf van Bengalen.

Dan vliegen we van Rajahmundry naar Hyderabad , de vroegere thuisbasis van Kabir, waar we de laatste dagen van de reis doorbrengen. We bezoeken enkele hoogtepunten van de enorme stad en de volgende dag gaan we, met alles wat we nu gezien hebben en weten naar het National Geofysical Research Institute (NGRI). We worden daar geinformeerd over verschillende geofysische onderzoeken naar de diepe ondergrond van de Deccan Traps,  inter/subvulkanische afzettingen en de relatie met de hotspot van Reunion.
In de middag maken we een excursie naar de imposante Golconda-vesting (met evt. Son-et-Lumière)
Op onze laatste dag gaan we de binnenstad verkennen en ’s middags sluiten we de reis af met een traditionele high tea op een historisch plek in de binnenstad: het vroegere paleis van de Nizam van Hyderabad, die in 1937 de rijkste man ter wereld was!
Dan is het tijd voor de transfer naar het ultramoderne vliegveld van Hyderabad. Waar we instappen voor de lange vlucht naar Amsterdam .

GEOLOGIE EN LANDSCHAP

India, dat 66 Ma geleden als eiland continent op weg was naar de botsing met Azië, passeerde onderweg de mantel “pluim” die nu bekend staat als de Réunion hotspot.
Deze hotspot was 68 miljoen jaar geleden al actief en is dat nog steeds. De vulkaan “Piton de la Fournaise” op het eiland Réunion is een van de actiefste vulkanen ter wereld. Tijdens die passage, tevens het begin van de Réunion hotspot, werd een oppervlak van 2x Frankrijk bedekt met dikke lagen basalt, in totaal zo’n 1.2 miljoen kubieke kilometer! Tussen de lavastromen zitten zgn. “boles”, rode, bauxietachtige bodems rijk aan aluminium. De vorming van die boles kan duizenden jaren duren tot de volgende lavastroom zich aandient. Met de beweging van India over de hotspot in noordelijke richting verplaatste de vulkanische activiteit zich van Noord naar Zuid op de westrand van India waardoor de totale activiteit van de Deccan Traps in India maar een half miljoen jaar lang geduurd heeft, daarna ging het vulkanisme van de hotspot door onder wat nu de atollen van de Malediven zijn. Tijdens dat half miljoen jaar sloeg er op Yucatan een grote asteroïde neer die voor het meeste uitsterven gezorgd heeft. Maar heeft de ene ramp, de inslag, verband met de andere, de Deccan Traps? We gaan het proberen te toetsen!

Deze reis staat in het teken van de Krijt- Tertiair  grens. Wat was de oorzaak? Een meteoriet of het vulkanisme van de Deccan Traps? Of misschien wel allebei? Dat gaan we onderzoeken!

Pro meteoriet:

* kijk naar deze YouTube film:  The Day the Mezosoic Died

https://www.youtube.com/watch?v=tRPu5u_Pizk

Pro vulkanisme:

* Bekijk de website van prof. Gerta Keller
https://massextinction.princeton.edu/deccan-volcanism/volcanism-and-impact-hypotheses-collide

 en als je wilt weten hoe wetenschappers het over dit onderwerp absoluut niet eens zijn:
The Great Chixculub debate
https://www.geolsoc.org.uk/chicxulub

 

DAGPROGRAMMA

Het programma kan op details nog wijzigen

Zaterdag 18 januari

  • Vertrek van Schiphol naar Mumbai

Zondag 19 januari

  • Aankomst in Mumbai vroeg in de ochtend, transfer naar hotel
  • ‘s Middags sightseeing Mumbai met bus
  • Overnachting Mumbai

Maandag 20 januari

  • Bezoek aan de Elephanta caves (reistijd met veerboot 2 x ~1 uur)
  • Overnachting Mumbai

Dinsdag 21 januari

  • Vertrek van Victoria Station naar Aurangabad (reistijd ~ 7 uur)
  • Overnachting Aurangabad

Woensdag 22 januari

  • Dagexcursie Ellora en Daulatabadfort (reistijd  2 x ~ 1 uur)
  • Overnachting Aurangabad

Donderdag 23 januari

  • Dagexcursie naar Lonar Lake (reistijd  2 x ~ 3 uur)
  • Overnachting Aurangabad

Vrijdag 24 januari

  • Dagexcursie naar het Ajanta (reistijd  2 x ~ 3 uur)
  • Overnachting Aurangabad

Zaterdag 25 januari

  • Vroege vlucht van Aurangabad naar Mumbai
  • Privé bus van Mumbai via Mahad en Poladpur naar Mahabaleshwar (reistijd ~8 uur)
  • We zien samengestelde basalt flows en beklimmen de Ambenali Ghat section.
  • Overnachting Mahabaleshwar

Zondag 26 januari

  • Dagexcursie naar Tapola. ‘s Middags boottocht op Koyna Lake met ‘resevoir-induced’ seismiek.
  • Terug naar Arthur’s seat voor een spectaculaire kijk op de stratigrafie van de Deccan Traps.
  • Overnachting Mahabaleshwar

Maandag 27 januari

  • Vertrek uit Mahabaleshwar naar Wilson Sunrise Point en dan door naar het Panchgani plateau.
  • ‘s Middags rijden we door naar vliegveld van Puna voor avondvlucht naar Rajahmundry via Bangelore.
  • Overnachting Rajahmundry

Dinsdag 28 januari

  • Dagexcursie naar de basaltgroeves om de sedimentaire interbasalt lagen te bekijken op hun fossiel inhoud.
  • Overnachting Rajahmundry.

Woensdag 29 januari

  • Dagexcursie naar Coringa wildlife reservate (mangrove bos) en de havenstad Kakinada.
  • ‘s Avonds eten we daar gezamenlijk in een van de vele vis restaurants.
  • Overnachting Rajahmundry

Donderdag 30 januari

  • Vlucht van Rajahmundry naar Hyderabad.
  • ’s Avonds bezoeken we de Birla Temple en de Tank-Bund (verbinding met Secunderabad, de tweelingstad van HYD).
  • Overnachting Hyderabad

Vrijdag 31 januari

  • In de ochtend bezoek en rondleiding in het National Geophysical Research Institute (NGRI). We lunchen in het NGRI. ‘s Middags excursie naar de Paigah Tombs en de Golconda vesting.
  • Overnachting Hyderabad

Zaterdag 1 februari

  • Vertrek uit HyderabadWe pakken in de ochtend de koffers voor de terugreis.
  • Daarna maken we een tour door de historische maar zeer hectische binnenstad.
  • We bezoeken de Charminar het Chowmahalla Palast.
  • De laatste stop is het zeer exclusieve Taj Falaknuma waar we een klassieke “high tea”genieten.
  • Dan door naar het vliegveld voor de terugvlucht van Hyderabad naar Amsterdam

Zondag 2 februari

  • Aankomst in de ochtend in Amsterdam.

OVERIGE INFORMATIE

  • Reisadvies India:  zie https://www.anwb.nl/vakantie/india/informatie. U vindt hier alle nodige en nuttige informatie mbt visum, vaccinaties, geld etc.
  • Reisdocument : Een paspoort is vereist. Het document moet bij de visumaanvraag nog minimaal 6 maanden geldig zijn, bij aankomst moet het document geldig zijn tot en met vertrek.
  • Elektronisch visum (e-TV): Een elektronisch toeristenvisum is aan te vragen (e-TV) via gov.in/visa/tvoa.html. Het visum online kost circa USD 50 en is geldig voor een verblijf van 30 dagen. Betaling van het visum moet uiterlijk 4 dagen voor vertrek zijn voldaan. Het visum mag maximaal 2x per jaar aangevraagd worden en kan niet verlengd worden tenzij er een medische noodzaak is. Er worden biometrische gegevens (vingerafdrukken en gezichtsscan) afgenomen bij binnenkomst in India. Dit is verplicht.
  • Verzekering : Vergeet niet een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten!

Voor de vluchten zullen wij tzt een advies geven. Het is de bedoeling dat u zelf uw vliegtickets koopt, maar desgewenst kunnen wij dat in uw opdracht voor u laten doen.

Let op: koop geen tickets voordat u van Georeizen hebt gehoord dat de reis definitief doorgaat.

Belangstelling?

Heeft u wel belangstelling maar schikt de datum niet, of wilt u bijvoorbeeld met een eigen groep, klik dan hier.

REISINFORMATIE

Reisdata: vertrek zaterdag 18 januari thuiskomst zondag 2 februari 2020

Vliegreis heen: Amsterdam-Mumbai, terug: Hyderabad-Amsterdam

Begeleiding: Prof.dr. Jan Smit en dr. Kabir Roy-Chowdhury

Logistiek: Pangea Travel (https://www.pangeatravel.nl/)

Lokaal vervoer: vliegtuig, trein en privé bus

Verblijf: midden klasse hotels (3 sterren)

Deelnemers: minimaal 12 – maximaal 18

Deelnameprijs: €2235.- op basis van tweepersoons kamer + €15.- garantiefondstoeslag (GGTO) per persoon.

Inbegrepen:

  • alle vervoer in India
    • Lokale vluchten Aurangabad – Mumbai / Pune – Chennai – Rajahmundry – Hyderabad (economy class)
    • Lokaal vervoer in Air-conditioned Mini Coach
    • Treinreis in air-conditioned coupé Mumbai / Aurangabad
    • Boottocht en Park entree in Coringa Wildlife sanctuary
  • lokale belastingen
  • alle entrees
  • alle hotels inclusief ontbijt en high tea
  • digitale excursiegids
  • begeleidings- en organisatiekosten.

Niet inbegrepen zijn:

  • intercontinentale vliegtickets Amsterdam – India vv. KLM vlucht is ± €900.-
  • de kosten van het visum en luchthavenbelasting
  • toeslag voor een 1-pp kamer zijnde €450.-
  • alle overige maaltijden (lunch of diner)
  • fooien
  • alle persoonlijke uitgaven
Back To Top