Ga naar hoofdinhoud
De Utrechtse Heuvelrug: op pad tussen Rhenen en Veenendaal

6 september 2020

Waarom deze excursie?

Pim van Wamel vertelt u over de ontwikkeling van de Utrechtse Heuvelrug gedurende de afgelopen 185.000 jaar. Wandel mee naar diverse uitzichtpunten, de zandgroeve van Kwintelooijen en Plantage Willem III.

 

Tijdens deze dag wandelen we naar diverse uitzichtpunten en bezoeken we de oude zandgroeve van Kwintelooijen en de Plantage Willem III. Uitgebreid komt de ontwikkeling van het landschap gedurende de afgelopen circa 185.000 jaar aan de orde. U krijgt inzicht in het ontstaan van de Utrechtse Heuvelrug, de Gelderse Vallei en de Betuwe.

Gedurende de Saale (=Riss) IJstijd werden de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei gevormd door enorme landijstongen die ons land destijds (= circa 185.000 – 130.000 jaar geleden)  bedekten. Landijsmassa’s stuwden de Utrechtse Heuvelrug op. De grote riviersystemen sneden de uiteinden van de glaciale stuwwallen af, met name gedurende de warme periode van de laatste 10.000 jaar.

Omdat het klimaat, met een afwisseling van glaciale (= koude) en interglaciale (=warme) perioden, hierbij een alles bepalende rol speelde, komt de huidige klimaatdiscussie vrijwel zeker ter sprake.

 

Belangstelling?

Heeft u wel belangstelling maar schikt de datum niet, of wilt u bijvoorbeeld met een eigen groep, klik dan hier.

REISINFORMATIE

Datum: Zondag 6 september 2020

Start: 10.00 uur – NS station Rhenen (parkeerplaats)

Begeleiding: Dr. Pim van Wamel

Inschrijfgeld: €15 p.p.

Aantal deelnemers: Minimaal 6 – maximaal 12

Bijzonderheden: Veldlunch zelf meenemen (niet inbegrepen in de prijs)
Waterdicht stevig schoeisel aanbevolen

Vervoer: Eigen vervoer

Let op! Graag op het deelnameformulier bij ‘Opmerkingen’ vermelden of u met de auto of de trein komt

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u via email contact opnemen met Annette Drexhage (annettedrexhage@gmail.com) of telefonisch op 0343 51 13 19.

Back To Top