Ga naar hoofdinhoud
Vulkaaneifel: 350 eruptiecentra op 350 km van Utrecht

22 – 24 mei 2020

Weibern Sandkaul

Waarom deze excursie?

 • In één weekend wordt duidelijk wat vulkanisme is.
 • Spectaculaire voorbeelden van vulkanische verschijnselen.
 • Prachtige wandelingen in een gemoedelijke sfeer.

Helaas deze reis is afgelast vanwege Corona

Inleiding

Jack en Hans

De grote vulkaanuitbarsting in de Oost-Eifel, die van de Laacher See-vulkaan, staat dit weekend centraal. De uitbarsting vond ongeveer 12.900 jaar geleden plaats. Jack Lanting en Hans Oude Nijhuis nemen u mee op een spectaculaire reis door het verleden. Waarom is er überhaupt vulkanisme in de Eifel? Hoe is de Laacher See ontstaan? Wanneer barst het spektakel mogelijk weer los? Op vrijdagmiddag en zaterdag wandelen we door het veld; op zondag maken we een aantal korte stops.

GEOLOGIE 

De Laacher See-eruptie was met recht een van de ‘Eruptions that shook the world’ en staat niet voor niets in het gelijknamige boek van Clive Oppenheimer. We bespreken ook de gevolgen voor de lokale bevolking. En de rest van Europa want vulkanische as regende uit tot ver in Scandinavië. In de prachtige omgeving zien we de effecten  van gloedwolken die toen door de nabijgelegen dalen zijn geraasd.  Verder nemen we u mee naar bijzondere plekken met andere verschijnselen die met vulkanisme te maken hebben: gestolde lavastromen, laharafzettingen, puimsteen met fraaie hauynkristallen, een Gleitfalte en nog veel meer.

DAGPROGRAMMA

Programma (onder voorbehoud)

Er is ongelooflijk veel te zien in de Oost-Eifel, kiezen is lastig. We kennen het gebied op ons duimpje na vele bezoeken in de afgelopen jaren. Dus wie weet besluiten we ter plekke wel het programma hier en daar wat aan te passen.

Dag 1 – Vrijdag 22 mei
Om 13.00 uur vertrekken we vanuit ons hotel naar de Laacher See. We wandelen eerst langs de oostelijke oever van het meer dat is ontstaan na de zeer explosieve uitbarsting van de Laacher See vulkaan. In de groeves in het bos zien we verschillende bazaltachtige gesteenten en puimsteen (met sanidien en zeer kleine fragmenten helblauwe haüyn). Langs de rand van het meer zien we CO2 opborrelen, een teken dat het vulkanisme in dit gebied nog niet definitief ten einde is.

Lengte wandeling: ca. 5 km.

Laacher See

Laacher See CO2 bubbels (oostelijke oever Laacher See)

Daarna rijden we naar de Wingertsbergwand, een imposant geologisch monument, van meer dan 30 m hoogte. In de 100-en meters lange wand zien we vulkanische assen en tuffen die afgezet zijn tijdens de uitbarsting van de Laacher See vulkaan. We ontrafelen de ingewikkelde structuren laag voor laag. Ze vertellen het verhaal van een uitbarsting die dan rustig en dan weer zeer explosief verliep. Hoe lang zou dit geduurd hebben?

Indien tijd over: Klooster Maria Laach. Een prachtige Benedictijnenabdij in Staufische (Romaanse) stijl.  In de abdij zijn verschillende lokaal gewonnen gesteenten verwerkt.

Terug naar het hotel, presentatie en diner in het restaurant van ons hotel.

Dag 2 = Zaterdag 23 mei
Vandaag maken we een geologische wandeling en zien we onder andere de gevolgen van de geweldige uitbarsting van de Laacher See op zijn directe omgeving en hoe het landschap er vóór die uitbarsting uitzag.
Na het ontbijt vertrek om 8.30 uur vanaf het hotel naar het voormalige Gasthof Jagerheim waar we de auto’s parkeren (waar de Tonissteinerbach uitmondt in de Brohl). We zien hoe gloedwolken door het dal zijn geraasd en zich (discordant) hebben afgezet op de Devonische ondergrond (zandstenen en schalies), CO2 uittreden in de Römer Brunnen en veel natuurschoon.

Lengte wandeling: ca. 9 km, lunch in het veld.

Eppelsberg

Als de tijd ons toestaat bezoeken we de Eppelsberg, een vulkaan die al voor de helft is afgegraven om zijn slakken en lapilli. En mogelijk het Römer Bergwerk in Meurin; een ‘fossiele’ groeve waar de Romeinen tufsteen wonnen. Tot slot gaan we (via ons hotel) naar het Vulkan-Brauhaus in Mendig, waar we een bezoek brengen aan de ‘Felsenkeller’. In deze gewelven ‘lagerden’ vele Duitse bierbrouwerijen – tot de uitvinding van de koelkast – hun zomerbier. Na de rondleiding kunnen we de lokale specialiteit ‘Vulkanbier’ proeven en vervolgens in de voormalige fabrieksbrouwhal een typisch Duitse maaltijd genieten.

Dag 3 – Zondag 24 mei

Na het ontbijt vertrek om 8.30 uur vanaf hotel Felsenkeller op pad voor een flink aantal korte stops. We gaan zien:

 • Bazaltzuilen (Ettringen en St. Johann),
 • Lacustrien-fluviatiele afzettingen midden in Weibern,
 • De verschillende ambachtelijke manieren waarop men de tuffen in de omgeving als bouwsteen gebruikte (Weiberner Schaufenster), Cultuurhistorie:
 • de palagoniet-tufring bij Kempenich,
 • een modderstroomafzetting in Niederzissen
 • een ijstijdverschijnsel (Glees) dat zijn weerga in Europa niet kent.

Ettringer Ley klimwand

St. Johann – die Ahl

We nemen afscheid op een terrasje bijvoorbeeld bij Hotel Walfrieden of in Burgbrohl, waar nog steeds een toeristisch smalspoortreintje (van Brohl am Rhein naar Engeln) stopt. Om ongeveer 16:00 uur zit deze driedaagse er op en nemen we afscheid.  De echte die-hards kunnen zelf nog een bezoek brengen aan de Grube Zieglowski, waar we fraaie haüyn, sanidien en diverse xenolieten uit de diepere ondergrond gevonden kunnen worden.

Gleitfalte am Dachsbuch

OVERIGE INFORMATIE

Verzamelpunt:

Een hotel in Mendig, naam- en adresgegevens volgen. Mendig ligt aan Autobahn 61 afslag 34 op ca. 300 km. van Utrecht. Vanaf het hotel gaan we om 13.00 uur het veld in.

Kleding en andere uitrusting:
Het kan in de Eifel fiks regenen of hagelen. Neem dus regenkleding mee.

Nordic walking sticks of wandelstokken zijn niet noodzakelijk, maar kunnen van pas komen.

Aan te raden: geologenhamer, loep, verpakkingsmateriaal plastic zakjes (voor mineralen), veldboekje en schrijfgerei.

Verzekeringen:
U moet zelf voor een reis- en (eventueel een) annuleringsverzekering zorgen.

 Zwaarte van de reis:

Alle wandelingen tijdens de reis zijn gemakkelijk.

Kennismaking en inleiding excursie:

Er is geen voorlichtingsbijeenkomst.

Belangstelling?

Heeft u wel belangstelling maar schikt de datum niet, of wilt u bijvoorbeeld met een eigen groep, klik dan hier.

REISINFORMATIE

Data: Vrijdag  22 mei – zondag 24 mei 2020

Begeleiding: Drs. Jack Lanting en drs. Hans Oude Nijhuis

Deelnameprijs: € 240,- +   € 15.- (Garantiefonds GGTO)

Inbegrepen:

 • Hotelovernachtingen (logies en ontbijt)
 • Veldlunches
 • Excursiegids
 • Begeleiding- en organisatiekosten

Niet inbegrepen:

 • Vervoer
 • Toeslag eenpersoonskamer t.w.v. € 40.-

Aantal deelnemers: Min 10 – max 14.

Vervoer: Eigen vervoer.

*) Let op! Prijswijzigingen voorbehouden, zie verder het Reisreglement en kijk ook bij de tab Overige informatie.

Back To Top