Ga naar hoofdinhoud
Stranden en Raukar in Gotland, Zweden

27 september – 3 oktober 2022

Stranden ….. het klinkt heel toeristisch! Maar voor strandtoerisme moet je niet naar het eiland Gotland gaan! Wel om daar te genieten van enorme hoeveelheden fossielen, die gewoon voor het oprapen liggen: zoeken is er niet bij! Het eiland Gotland is een prachtig fossielenparadijs.

Waarom deze excursie?

 • Prachtige landschappen in ongerepte natuur
 • Fossielparadijs met fossielen gewoon voor het oprapen

Het Zweedse eiland ligt in de Oostzee ten zuidoosten van Stockholm. Het eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 3000 km2, is 125 km lang en 55 km breed. Er wonen ongeveer 60.000 mensen. De hoofdstad Visby ligt aan de westkust van het eiland. Vanuit deze stad is er een schitterend uitzicht over de Oostzee.

We verblijven in een hotel in het centrum.

Visby ligt op en aan een hoge steilrand die onderdeel is van de zogenaamde Baltische Glint. Deze steilrand verloopt vanaf het Zweedse eiland Öland in een flauwe bocht naar het noordoosten via Gotland, over de Oostzeebodem en langs de noordkust van Estland naar Sint Petersburg in Rusland.

De steilrand en daarmee het hele eiland bestaat uit een ruim 200 m dik pakket van kalksteen en schalie uit het Siluur. Dit pakket ligt over een zelfde soort gesteente uit het Ordovicium dat op het eiland Öland en langs de kust van Estland dagzoomt.

Beide gesteentelagen zijn zeer rijk aan fossielen. Ze liggen op het abrasieplat rondom Gotland voor het oprapen. Het zijn vooral Rugosa koralen, stromatolieten en Brachiopoden. In het noorden, op het kleine eiland Fårö, staan op het stenenstrand merkwaardig gevormde pilaren (zgn raukar) van hetzelfde gesteente als mariene erosieresten op een groot aantal boven elkaar liggende mariene terrassen.

Behalve een prachtig landschap heeft Gotland ook bijna 100 Middeleeuwse kerkjes verspreid over het eiland. (Bron: By Bene Riobó – Own work, CC BY-SA 4.0, )

Er is zoveel te zien aan fossielen, landschappen en gesteentesoorten dat men gemakkelijk een week op het eiland kan doorbrengen met iedere dag een ander strand, waar bovendien ook nog veel door de branding afgeronde Scandinavische erratica liggen.

Gotland is een mooi voorbeeld van de langzame stijging van Scandinavië na het laatste glaciaal. Stenen en voormalige stranden komen geleidelijk boven water uit en komen steeds hoger in het landschap te liggen. Behalve dierlijke fossielen zijn er dus ook mooie fossiele landschappen en een keur aan zwerfstenen uit Noord – en Midden Zweden, Finland en de Botnische golf regio.

De Baltische Glint

Fossielen van Gotland 1-9 koralen, 10-13 trilobieten, 13-15 graptolieten, 16 brachiopoden, 17-18 crinoiden (bron Gravesen, 1993).

Dag 1 dinsdag 27 sep

Vlucht  Amsterdam – Stockholm – Visby

Dag 2 woensdag 28 sep

Visby-Nynäshamn-Visby. We bezoeken bultrotsen uit het Proterozoïcum.

Dag 3 donderdag 29 sep

Visby-Norderstrand-Visby. Siluur: Baltische Glint, fossielen.

Dag 4 vrijdag 30 sep

Visby-Högklint-Visby. Bij Högklint bezoeken we het Siluur met fossiele koralen, stromatoporen

Dag 5 zaterdag 1 okt

Visby-Irevik-Fårö-Visby. Bij de plaats Fårö worden stromatoporen bekeken en raukar mariene terrassen

Dag 6 zondag 2 okt

Visby-Ljugarn. kliffen, strandwallen bij Folhammar

Dag 7 maandag 3 oktober

Terugreis naar Amsterdam

Belangstelling?

Heeft u wel belangstelling maar schikt de datum niet, of wilt u bijvoorbeeld met een eigen groep, klik dan hier.

REISINFORMATIE

Reisdata basis reis:

 • Heen dinsdag 27 sep 2022
 • Terug maandag 3 okt 2022

Begeleiding: 

Prijs:   € 800,- + €7,50 (GGTO garantiefonds)

Inbegrepen:

 • Verblijf : in Hotel Gute in het centrum van Visby vlakbij strand. Verblijf op basis van Logies & ontbijt in 2 persoonskamer. Eén persoonskamertoeslag: € 140,-
 • Geologische programma volgens schema.
 • Vervoer: 2 minibusjes gereden door de staf
 • Geologische en paleontologische begeleiding
 • Organisatiekosten
 • Excursiegids (PDF)

Niet inbegrepen:

 • Vliegtickets (zelf boeken bij SAS – Amsterdam- Stockholm – Visby vv. Boek nog geen vlucht voordat u van ons hebt gehoord dat de excursie ook echt doorgaat). Een ticket kostte eind 2021 ongeveer € 350,-.
 • Overige maaltijden – we zullen gewoonlijk veldlunches houden (inkopen in een supermarkt). In Visby zijn de nodige restaurants op loopafstand van het hotel.
 • Persoonlijke uitgaven
 • reis/annuleringsverzekering,

Aantal deelnemers reis:

minimaal 14 – maximaal 16

 

*) Let op! Prijswijzigingen voorbehouden, zie verder het Reisreglement en kijk ook bij de tab Overige informatie.

Back To Top