Ga naar hoofdinhoud
Ardennen – Paleozoïsche fenomenen

20 april – 22 april 2018

Waarom deze excursie?

  • Tropische geografie uit het Paleozoìcum
  • Ertsen en siersteen
  • Oude kolenstorts met bijzondere flora
  • Rijke historie
  • Beroemde gastronomie

 

 

Direct boeken!

Inleiding

Tijdens deze driedaagse excursie krijgt u een overzicht van de verbijsterende aardgeschiedenis van de streek. Ook de (vroegere) exploitatie van ertsen, kolen en sierstenen voor de bouw komt aan bod evenals de terecht beroemd geworden gastronomie, geserveerd in een eenvoudig frietkot of een deftig chateâu-restaurant.

De Ardennenstreek is lang een klassiek gebied geweest voor geologisch onderzoek. Het heeft voortreffelijke ontsluitingen in een lieflijk landschap met interessante tegenstellingen tussen de weidse schiervlakte en de nauwe rivierdalen. De geschiedenis van het gebied is gevarieerd en goed weerspiegeld in architectuur en historische plaatsen. Samen met de veel geprezen gastronomie, brengt een excursie hier elementen bijeen die niet alleen leerzaam zijn, maar ook zeer plezierig. Een unieke kans voor fijnproevers!

Fondry des Chiens; karst in Devonisch stromatoporenrif. Op deze plaats vond de primitieve mens ijzeroer, smolt dat tot ijzer en trad zo het metaaltijdvak binnen.

GEOLOGIE 

Twee Paleozoïsche continenten botsten, waardoor het enorme trans Europese Hercynische Gebergte ontstond. Het is doorploegd met plooien, breuken en overschuivingen. Vergelijkbare structuren zijn te vinden in het Cantabrische Gebergte in Noord-Spanje, ook met Georeizen te bezoeken.

Van links (Noord) naar rechts (Zuid) geologische doorsnede door het bekken van de Kempen, het Massief van Brabant, de Synclinoria van Namen en Dinant gescheiden door de Faille du Midi en de Ardense Massieven

 

De Paleozoïsche geografie is af te lezen in ontsluitingen met waddensedimenten, moerasbossen, tropische woestijnafzettingen en koraalriffen. Die zijn goed ontsloten in de Maasvallei en het ‘entre Sambre et Meuse ‘ ex-concessiegebied van Shell. Daar vond de prehistorische mens ijzererts in karstspleten. Door het te bewerken bereikte hij het ijzertijdperk.

Van de Ardennen noemt Plinius al de exploitatie van “coticules”; speciale harde steen om zwaarden mee te wetten. Ook het zinkvoorkomen in het oosten van België was er bekend. Dat gaf tussen het einde van de Napoleontische en de eerste wereldoorlog aanleiding tot het korte bestaan van Moresnet, een snipperstaat tussen België en Duitsland.

Koraalrif van Beachateau. Hier werd de decoratieve “marmer” gewonnen  van de spiegelzaal van Versailles. De losliggen de kern, in plakken gezaagd, levert de terrastafelbladen op zoals nog steeds in Parijs worden gebruikt.

Devonische “marbres rouges” werden vanaf de 18e eeuw als decoratieve steen gebruikt, o.a. in de spiegelzaal van het paleis van Versailles. Stoeptrappen van 18e en 19e-eeuws statige koopman- en patriciërswoningen in Brussel, Antwerpen en Amsterdam zijn van arduinsteen, evenals trottoirbanden langs straten met Belgische kasseien. Ondergrondse kolenlagen werden geëxploiteerd; de oorsprong van “Le pays noir”, een landschap dat nu is gemarkeerd door “terrils” (mijnstortplaatsen) waarop wonderlijke flora groeit en bloeit.

In de Belgische Ardennen is zo veel te zien en te begrijpen!

DAGPROGRAMMA

Programma

Vrijdag 20 april 2018: Vertrek om 10.00 uur per bus van Amersfoort NS busstation.

Route: Utrecht-Breda-Antwerpen- Brussel, Ronquieres.

Stop 1. Pre-Devoon London-Brabant massief en ‘hellend vlak’. Daarna lunch. Verder via Nivelles, Charleroi, Spy naar Namen.

Stop 2. ‘Citadel de Namur”. Sedimentologie en deformaties Midden-Boven Carboon. Door naar Wepion (Faille du Midi) naar Tailfer.

Stop 3. Midden-Boven Devoon lagunaire kalksteenfacies. Dan naar Lustin, Grupet, Durnal.

Stop 4. Groeven in Matagne schalie en schistes de la Famenne (bovenste Devoon wadden af zettingen). Via Spontin, E411, Dinant, Lesse rivier naar Hotel Castel de Pont-à-Lesse  voor de avondmaaltijd en overnachting.

 

Zaterdag 21april. Vertrek 09.30 uur.

Stop 1. Rocher de Bayard ( De vier heemskinderen en het Carboon). Door naar Anthée, Rosée (Shell olieput), Philippeville, Senzeille.

Stop 2. Beachateau, Boven Devoon rif. Door naar Cerfontaine en Rance.

Stop 3a. Rance: Musée des Marbres

Stop 3b. Lunch in Le Court Tournet, Sivry de Rance. Door via Chimay, Couvin.

Stop 4. Carriere du Lion, Carriere de Cimitiere, Bossu en Fagne. Gestapelde riffen Boven-Bovenste Devoon. Door naar Nismes.

Stop 5. Fondry des Ciens, karst in Devoon riffen. Door naar Doische, Agimont-Heer in het Maasdal, Hastiere–par-Dela, Carboon deformaties. Naar Dinant om er streekproducten te kopen en diner/overnachting in hotel.

 

Zondag 22 april. Vertrek Hotel 09.30 naar Dinant Station

Stop 1. Grande Breche, Carboon. Verder naar Anhée, dal van de Molignee.

Stop 2. Klooster Maredsous, museum Maredsous. Bezoek aan fossielcollectie van Le centre Grégoire Fournier (?), dan naar Namen, Luik en Argenteau.

Stop 3. Discordantie Devoon-Krijt. Door naar Maastricht.

Stop 4(?).  Natuurhistorisch Museum Maastricht. Terugreis via Roermond, Eindhoven, Den Bosch, Arnhem, Amersfoort.

OVERIGE INFORMATIE

Drie dagen autobusexcursie retour Amersfoort NS busstation

Reispot: Voor gezamenlijke uitgaven (o.a. koffiestops, lunches, museum entrees en fooi buschauffer) wordt onderweg per persoon €50,00 opgehaald. Uit het gezelschap wordt een “Paymaster(mistress) General” gezocht die de uitgaven wil doen en de administratie wil bijhouden.

Deelname op eigen risico; de excursieleider aanvaardt geen aansprakelijkheid. Reis/annuleringsverzekering zelf verzorgen.

Aanmelden en betalen vóór 1 april

Nadere informatie eventueel bij: tjareijers@hetnet.nl.

Als de excursie door onvoldoende inschrijving niet doorgaat wordt het betaalde bedrag terugbetaald.

Direct boeken!
Belangstelling?

Heeft u wel belangstelling maar schikt de datum niet, of wilt u bijvoorbeeld met een eigen groep, klik dan hier.

REISINFORMATIE

Reisdata: vrijdag 20 april – zondag 22 april 2018

Geologische reisleiding: 
dr. Tom Reijers

Deelnameprijs : € 365,– p.p.

Deelnemers: Minimaal 22 – maximaal 30

Verblijf: Hotel Castel de Pont-à-Lesse, Dinant, in half pension

Vervoer: Touringcar vanuit Nederland

Inbegrepen:

  • Logies en diners
  • Touringcar
  • Excursiegids
  • Begeleidings- en organisatiekosten

Niet inbegrepen:

  • Lunches

Eénpersoonskamertoeslag: 

€ 60,–

*) Let op! Prijswijzigingen voorbehouden, zie verder het Reisreglement en kijk ook bij de tab Overige informatie.

Back To Top