
Begeleiding: drs. Rein van Enk en drs Paul van Olm
Datum: April 2023
Deelnameprijs:
Nog niet bekend.
Geologisch gezien maken de spaarzame vegetatie en het uitgesproken reliëf het Zuiden van Marokko tot een open boek. Nergens ter wereld komt een kleine 2 miljard jaar aardgeschiedenis zo duidelijk en in zo’n verscheidenheid aan het daglicht als hier. En dat alles in een indrukwekkend landschap, variërend van de toppen van de Hoge Atlas, die het grootste deel van het jaar besneeuwd zijn, tot de zand woestijn van Erg Chegaga.
Vorige excursies waren steeds volgeboekt; voldoende reden een volgende, nu alweer 6de, reis te organiseren. Om ook variatie in het programma te houden hebben we, net als in voorgaande jaren, de route gedeeltelijk aangepast en nieuwe elementen toegevoegd.
Het zuiden van Marokko is een naar Europese begrippen exotisch gebied. Dominant is het Atlasgebergte, dat onderverdeeld wordt in de Midden Atlas, de Hoge Atlas en de Anti Atlas. Vanaf de Hoge Atlas banen rivieren als de Ziz, Todrha en Dades zich een weg naar de woestijn Dit gebied is het voorportaal van de Sahara en steden ten zuiden van de Anti Atlas vormden vroeger de uitvalsbasis voor karavanen naar Mali getuige een routebord in Zagora: “Timbouctou, 52 dagen”.
De hoogste top van de Hoge Atlas, de Djebel Toubkal, reikt tot 4167 meter en is van december tot mei met sneeuw bedekt. Het oostelijk deel van de Anti Atlas, de Djebel Sarhro, is minder hoog maar op Djebel Mansour (2712) ligt ’s winters toch regelmatig sneeuw.
De bevolking van het gebied bestaat uit Berbers en, vooral ten zuiden van de Hoge Atlas de zgn. harratins, afstammelingen van slaven destijds aangevoerd uit gebieden ten zuiden van de Sahara en nu vermengd met Berbers en Arabieren. Deze bevolking is grotendeels sedentair en leeft in talrijke oasen in de alluviale vlaktes van eens waterrijke, maar thans meestal droogstaande rivieren.
Behalve de oasen drukken ook de imposante kashba’s, versterkte huizen, hun stempel op het aanzicht van het gebied. De verdwenen stad Sijilmassa bij het huidige Rissani vormde tot de 14de eeuw onder verschillende Berber dynastieën een centrale rol in het bestuur van een groot rijk, dat zich uitstrekte van de Hoge Atlas tot in de woestijn.
Tegenwoordig beleeft het gebied opnieuw een opbloei door investeringen in toerisme en landbouwprojecten en zeker niet in de laatste plaats door een influx van kapitaal van Marokkaanse gastwerkers in het buitenland.
De geologische geschiedenis gaat iets verder terug. Alle geologische tijdperken vanaf het Cambrium zijn vertegenwoordigd in een gevarieerde serie sedimenten met een grote rijkdom aan fossielen. Internationaal bekend zijn de trilobieten in de buurt van Alnif en de orthocerassen, goniatieten en crinoïden van Erfoud. Verder zijn er de Fezouata formatie bij Zagora met cystoïden en blastoïden en, niet te vergeten, de fraai ontsloten stromatolieten ten zuiden van Ouarzazate.
Deze sedimenten rusten op een fundament van voornamelijk vulkanische en intrusiegesteenten van waarvan de oudste teruggaan tot zo’n 1,85 miljard jaar geleden. Hierin hebben geothermale processen een verscheidenheid aan mineralisaties veroorzaakt, die momenteel voor industrieel gebruik geëxploiteerd worden. We noemen hiervan de zilvermijn van Imiter en de kobaltmijn van Bou Azzer. De laatste is een van de weinige mijnen ter wereld in zijn soort.
Vanwege de geringe vegetatie en de winderosie is het zuiden van Marokko een ideale plaats om meteorieten te zoeken. Dat wordt dan ook veelvuldig gedaan vooral in de buurt van Zagora. Het zou teveel tijd in beslag nemen om een succesvolle zoektocht te organiseren in het kader van deze excursie maar we bekijken wel meteorieten en laten ons inlichten door een lokale gids met aandacht voor de zoektechniek en lokale vondsten
De reis wordt geheel uitgevoerd in solide maar niettemin redelijk luxe terreinwagens. We overnachten in eenvoudige maar goede hotels en éénmaal in tenten. Zoals in vorige reizen worden lunches grotendeels in het veld gebruikt en uitstekend verzorgd door onze chauffeurs.
Inbegrepen:
- autovervoer
- hotelovernachtingen (halfpension)
- veldlunches (6x)
- excursiegids
- begeleidings-en organisatiekosten
Niet inbegrepen:
- vliegtickets NL – Marrakech vv
- entreekosten
- toeslag 1-pp kamer
Aantal deelnemers:
minimaal 14 – maximaal 18
Vervoer:
luxe 4WD’s (bv Toyota Landcruiser) met Marokkaanse chauffeurs met ervaring in het gebied, 4 passagiers per auto.

