Ga naar hoofdinhoud
Historische en geologische wandeling door Middeleeuws Amsterdam

zondag 27 september 2020

Oude stenen in CS en nieuwe voor de metro/ingang – een stollingsgesteente met megakristallen
Oude stenen in CS en nieuwe voor de metro/ingang – een stollingsgesteente met megakristallen

Waarom deze excursie?

In Nederland zijn we slechts karig bedeeld met natuurlijke ontsluitingen van vast gesteente. Alleen in een paar groeves kunnen we echt gesteente aanraken. Gelukkig heeft de ijstijd wel een heleboel los puin uit Scandinavië aangevoerd en deze zwerfstenen geven een mooi beeld van wat een geoloog daar kan vinden. Vanaf de Romeinse tijd begon de mens natuursteen uit groeves in m.n. Duitsland en België aan te voeren in Nederland om er huizen mee te bouwen. Ook in Amsterdam is veel natuursteen te zien, hoewel de stad pas ná de Middeleeuwen tot grote bloei kwam.

Wandeling door Middeleeuws Amsterdam – ontstaan van de stad en stenen in de stad

De Amsterdamse Lelystedeling, Paul van Olm neemt u mee door Middeleeuws Amsterdam. Zoals overal in Nederland speelt de beheersing van het water een centrale rol in de bouw en groei van het prille Amsterdam. Hoe liepen de dijken, hoe was de loop van de Amstel en wat kunnen we daar vandaag de dag nog van zien. We bekijken de alleroudste gebouwen van de stad: soms zijn de gilden nog nadrukkelijk aanwezig. Maar ook de schutspatroon van de stad – Sinterklaas – komen we op onverwachte plaatsen tegen. Maar de “nieuwe” uitbreidingen uit de Gouden Eeuw bepalen ook het beeld van dit oudste stuk van de stad.

Onderweg komen we vele gesteenten in gevels en soms in de stoep tegen. Niet alleen de vele kalkstenen met soms allerlei fossielen, maar ook prachtige stollingsgesteenten, zoals graniet en metamorfe gesteenten, zoals marmer.

Hoe zijn deze ontstaan en waar komt het gesteente oorspronkelijk vandaan zijn vragen waarop we antwoord geven.

We starten deze wandeling in het Centraal Station waar we in de 1e Klas restauratie om 11.00 uur starten. Na de koffie en een korte inleiding over gesteenten bekijken we in het CS alle gesteenten die architect Kuipers in de 19e eeuw erin heeft toegepast, soms met een verrassende fossielinhoud. Daarna lopen we richting Middeleeuws Amsterdam waar we een bonte verzameling gesteenten gaan zien.

Gebouwen die er uitspringen zijn de oude (en nieuwere) kerken in heel verschillende stijlen, de Waag, maar ook het Koninklijk Paleis en de dam in de Amstel die voor de naam van de stad gezorgd heeft. Met op de Dam aandacht voor het (voormalige) huis De Bisschop en we kijken welke stenen van De Bijenkorf ondersteboven zitten en welke niet.

Zeelelies (Crinoïden) in de hal van CS. Het grootste fossiel is ongeveer 4 cm.
(Franse Massangis kalksteen)

De schutspatroon komt “zijn” stad binnen

Baksteen, graniet en in de drempel fossielen in de Belgische kalksteen

Oude kerksplein Belgische ledekalksteen met fossielen (ziet u ze?). De Oude Kerk was vóór de Reformatie de St Nicolaaskerk

Een goniatiet (voorloper van de ammonieten) zo maar in Amsterdam

Belangstelling?

Heeft u wel belangstelling maar schikt de datum niet, of wilt u bijvoorbeeld met een eigen groep, klik dan hier.

INFORMATIE

Datum: Zondag 27 september 2020, van 11.00 – 15.00 uur
Verzamelen: 11.00 Café 1e Klas Amsterdam Centraal Station

Geologische reisleiding: 
drs Paul van Olm

Deelnameprijs: € 20 p.p. Neem uw museumjaarkaart mee, anders dient u € 10,- toegang tot de Oude kerk te betalen…

Deelnemers: Min. 7 – max. 12

Rolstoel mogelijk? Nee, het is een fikse wandeling

Koffie/thee e.d: niet inbegrepen

Lunch: In restaurant in de buurt van de Stopera, niet bij de prijs inbegrepen.

Vervoer: Eigen vervoer. De wandeling start in het CS, voor deelnemers van buiten Amsterdam is vervoer per trein het makkelijkst, Amsterdammers hoeven niet met hun OV in te checken maar kunnen binnendoor naar het café lopen.

Deelnemers worden geadviseerd met de trein te komen, CS is praktisch niet meer per auto bereikbaar en parkeergelegenheid in Amsterdam centrum is schaars en duur.

Back To Top