Ga naar hoofdinhoud
Geologische stadswandeling Amsterdam met een knipoog naar Sinterklaas

zondag 25 november 2018

Oude stenen in CS en nieuwe voor de metro/ingang – een stollingsgesteente met megakristallen
Oude stenen in CS en nieuwe voor de metro/ingang – een stollingsgesteente met megakristallen

Waarom deze excursie?

In Nederland zijn we slechts karig bedeeld met natuurlijke ontsluitingen van vast gesteente. Alleen in de groeve in Winterswijk en de groeves in Zuid Limburg kunnen we echt gesteente aanraken. Gelukkig heeft de ijstijd wel een heleboel los puin uit Scandinavië aangevoerd en deze zwerfstenen geven een mooi beeld van wat een geoloog daar kan vinden. Vanaf de Romeinse tijd begon de mens natuursteen uit groeves in m.n. Duitsland en België aan te voeren in Nederland om er huizen mee te bouwen. Ook in Amsterdam is veel natuursteen te zien, hoewel de stad pas ná de Middeleeuwen tot bloei kwam.

Sinterklaas wandeling Amsterdam – stenen in de stad

Onderweg komen we vele gesteenten in gevels en soms op straat tegen. Niet alleen de vele kalkstenen met soms allerlei fossielen, maar ook prachtige stollingsgesteenten, zoals graniet en metamorfe gesteenten,zoals marmer.

Hoe zijn deze ontstaan en waar komt het gesteente oorspronkelijk vandaan zijn vragen waarop we antwoord proberen te geven.

Her en der in de stad komen we sporen van Sinter Klaas tegen, soms op onverwachte plekken.

We starten deze wandeling in het Centraal Station en wel in de beroemde 1e Klas Wachtkamer, nu een café-restaurant aan spoor 1, waar we om 11.00 uur verzamelen. Na de koffie en een korte inleiding over gesteenten bekijken we in het CS alle gesteenten die architect Kuipers in de 19e eeuw erin heeft toegepast, soms met een verrassende fossielinhoud. Daarna lopen we richting Middeleeuws Amsterdam waar we een bonte verzameling gesteenten gaan zien – met af en toe een herinnering aan Sinterklaas.

Rond lunchtijd zijn we bij de Stopera aangeland, na de lunch lopen we via een andere route terug naar CS, met op de Dam aandacht voor het (voormalige) huis De Bisschop en kijken we welke stenen van De Bijenkorf ondersteboven zitten en welke niet.

De Amsterdamse Lelystedeling, Paul van Olm neemt u mee door Middeleeuws Amsterdam, waar de goedheiligman de belangrijkste stadspatroon was. Maar vandaar gaan we ook langs de grachten naar nieuwere gebouwen en natuursteen toepassingen.

Zeelelies (Crinoïden) in de hal van CS, grootste fossiel ongeveer 4 cm
Franse Massangis kalksteen

Oude kerksplein Belgische ledekalksteen met fossielen (ziet u ze?). De Oude Kerk was vóór de Reformatie de St Nicolaaskerk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Belangstelling?

Heeft u wel belangstelling maar schikt de datum niet, of wilt u bijvoorbeeld met een eigen groep, klik dan hier.

INFORMATIE

Datum: Zondag 25 november 2018, van 11.00 – 15.00 uur
Verzamelen: 11.00 Café 1e Klas Amsterdam Centraal Station

Geologische reisleiding: 
drs Paul van Olm

Deelnameprijs: € 20 p.p. Neem uw museumjaarkaart mee, anders dient u € 10,- toegang tot de Oude kerk te betalen om Sinterklaas te ontdekken…

Deelnemers: Min. 7 – max. 12

Rolstoel mogelijk? Ja, maar het is een flinke wandeling

Koffie/thee e.d: niet inbegrepen

Lunch: In restaurant in de buurt van de Stopera, niet bij de prijs inbegrepen.

Vervoer: Eigen vervoer. De wandeling start in het CS, voor deelnemers van buiten Amsterdam is vervoer per trein het makkelijkst, Amsterdammers hoeven niet met hun OV in te checken maar kunnen binnendoor naar het café lopen.

Deelnemers worden geadviseerd met de trein te komen, CS is praktisch niet meer per auto bereikbaar en parkeergelegenheid in Amsterdam centrum is schaars en duur.

Back To Top