Ga naar hoofdinhoud
Word zelf geoloog – een hands-on weekend geologisch wandelen langs de Moezel vanuit het Middeleeuwse stadje Bernkastel-Kues.

3 – 5 mei 2024

Geplooide stenen langs de Moezel

Waarom deze excursie?

Arie Speksnijder zal de landschappelijke schoonheid van het Moezelgebied verklaren aan de hand van de geologische geschiedenis en zo het gebied nog interessanter maken dan het al is. We bekijken de gesteenten op ontsluitingen in het Moezel dal en aan de hand van onze bevindingen maken we een reconstructie van de geologische geschiedenis van het bekeken gebied. Arie heeft deze kartering ook al als geologisch student (Leiden) uitgevoerd (“enige tijd geleden”) en het onderwerp is hem altijd blijven intrigeren.

Wat stenen je vertellen

De gesteenten langs de Moezel en haar zijdalen bestaan uit leien. Op het eerste gezicht zien die er nogal saai uit: geen mineralen, geen fossielen. Maar als je beter kijkt (met een beetje hulp) kun je in die leien allerlei sporen van deformatie van het gesteente zien. Die sporen kunnen ons helpen de geologische geschiedenis van het gebied te ontrafelen. We bekijken op plaatsen waar de leien ontsloten zijn welke sporen van deformatie we kunnen ontdekken. Stapje voor stapje wordt meer kennis toegevoegd en begint een beeld te ontstaan wat zich zo’n 390 miljoen jaar geleden in dit gebied heeft afgespeeld. Na twee dagen wandelen en waarnemen ontstaat een steeds completer geologisch beeld en kunnen we conclusies trekken…..maar kunnen we ook begrijpen wat we geconcludeerd hebben?
Het spannende van deze excursie is dat je het werk zelf doet (maar je hoeft helemaal geen specialist te zijn) en dat je daarmee bijdraagt aan de oplossing van een serieus geologisch probleem.
Afgezien daarvan is het erg plezierig langs de wijngaarden en door de bossen in het Moezelgebied te wandelen, de mooie oude Moezeldorpen te bezichtigen, en, niet in de laatste plaats, te genieten van smakelijk maaltijden en lokale wijn. U hoeft geen getrainde wandelaar te zijn, een gewone conditie voor deze excursie is voldoende.

We verblijven in het middeleeuwse Bernkastel aan de oever van de Moezel.
We vertrekken op vrijdagmorgen, zodat er tijd om vrijdag aan het einde van de middag na een eerste geologische kennismaking een wijn proeverij te bezoeken. We houden die van 1800-1900 uur en gaan daarna dineren. Dat kunnen we gezamenlijk organiseren, maar u kunt ook op eigen gelegenheid een restaurant opzoeken natuurlijk.

Uitzicht vanaf het kasteel van Bernkastel-Kues (bron Wikepedia)

Hotel Dolce Vita in Bernkastel-Kues

Belangstelling?

Heeft u wel belangstelling maar schikt de datum niet, of wilt u bijvoorbeeld met een eigen groep, klik dan hier.

REISINFORMATIE

Datum: Vrijdag 3 tot zondag 5 mei 2024

Begeleiding:  Arie Speksnijder

Inbegrepen:

  • Hotel (logies & ontbijtbuffet) in Hotel Dolce Vita (onder voorbehoud)
  • Excursiegids
  • Prijs € 249,- (incl. € 9,- garantiefonds GGTO) bij verblijf in 2 persoonskamer, éénpersoons kamertoeslag € 60,- *

Niet inbegrepen:

  • Lunches & diners
  • Wijnproeverij
  • Vervoer: op basis van carpoolen 21 ct per km, geschatte afstand 2×400 = 800 km

Mocht er heel veel belangstelling voor dit weekenduitje zijn dan kunnen we busjes huren, dan verandert de prijs.

*) Let op! Prijswijzigingen voorbehouden, zie verder het Reisreglement en kijk ook bij de tab Overige informatie.

Back To Top