Ga naar hoofdinhoud
Ontdek Zuid Amerika – Ecuador

14 – 28 oktober 2023

Waarom deze excursie?

 • interessante geologie
 • prachtige landschappen
 • veelzijdig landgebruik/economie
 • zeer oude geschiedenis
 • communidades/sociale structuur

 

Inleiding

Ecuador, het land dat zijn naam te danken heeft aan de evenaar  (equator) die het land doorkruist.  Het is ook een deel van het langste gebergte ter wereld de gigantische Andes en van de Inca’s. We doorkruisen de hoge Andes met haar immense rij (soms) werkende vulkanen die tot boven de 6000 meter reiken, de kustzone van de Pacific en het Amazone gebied met haar onvoorstelbare rijke ecosysteem.

We voeren deze reis uit in samenwerking met de Nederlandse ANVR-gecertificeerde reisorganisatie SRC en lokale partners, thuis in het land en met de bevolking. Deze reis is in 2017 voor Georeizen ontwikkeld door Jan Sevink, oud-hoogleraar fysische geografie aan de Universiteit van Amsterdam. De herfstreis van 2023 wordt de vierde maal dat Georeizen deze reis maakt. Deze keer onder de bezielende leiding van Gijs de Vries, aardrijkskunde docent en lokale gidsen.

Bij Georeizen ligt meestal de nadruk op de geologie, die komt op deze reis ook zeker aan bod van de hoge Andes en haar ontstaan – plaattektoniek –  tot de milieuproblematiek van waterhuishouding en erosie aan toe. Maar ook zullen we de sociale aspecten van dit boeiende Zuid Amerikaanse land onder de loepnemen. Deze reis is ontwikkeld voor aardrijkskunde docenten, omdat Zuid-Amerika op het programma van het eindexamen VO staat. Het geeft hen een unieke gelegenheid om zelf kennis te maken met vele aspecten van Zuid Amerika, die in Ecuador allemaal te vinden zijn.

GEOLOGIE EN LANDSCHAP

Centraal in de geologie van Ecuador staat plaattektoniek en allerlei daaruit voortvloeiende verschijnselen. Die platen zijn de oceanische Nazca plaat en de continentale plaat van Zuid-Amerika. De laatste schuift over de Nazca plaat heen, waarbij materiaal van de korst ‘in de diepte’ verdwijnt, smelt en omgevormd wordt in magmahaarden. Die magmahaarden leiden tot grootschalig vulkanisme (vooral andesieten, maar ook andere gesteenten) en intrusies van overwegend zure gesteenten, zoals granieten en granodiorieten, alsook tot uitgebreide afzettingen van allerlei ertsen. De overschuivingen resulteren in verdikking van de aardkorst en vervolgens grootschalige opheffing. Zo is – vrij recent (enkele miljoenen jaren geleden) – de Andes ontstaan. Een ander gevolg is het veelvuldig voorkomen van aardbevingen, die tot de zwaarste behoren die wij kennen.

Oude gesteenten (Paleozoïcum) komen voor in het Zuid-Amerikaanse schild en haar randzones: vooral de oostelijke kant van het Andes massief waar het Paleozoïcum in de vorm van sedimentaire pakketten vaak goed ontwikkeld is. Naar het westen gaand, in de Andes, komen grootschalig Mesozoische sedimentaire gesteentecomplexen voor, met allerlei latere intrusieve gesteenten, die in ouderdom variëren van eveneens Mesozoisch tot zelfs vrij recent (enkele miljoenen jaren). Zij worden regelmatig afgedekt door jonge (Tertiaire) pakketten vulkanisch materiaal, die enorme afmetingen kunnen bereiken (afgezet over vele duizenden vierkante kilometers).

Aan de westzijde wordt de Andes meestal begrensd door een smalle kustzone met jonge afzettingen, ontstaan na opheffing van de Andes. Die kustzone is bovendien heel droog. De jonge woestijnafzettingen (vooral duinen en puinwaaiers) dekken de oudere afzettingen vaak af. Een aantal kustgebieden kent een complexere opbouw met een brede zone van Tertiaire mariene afzettingen, gevormd in een ondiep milieu en vaak evaporitisch van aard. Deze afzettingen zijn opgeheven, maar veel minder dan de Andes zelf.

Ecuador is een land met enorme contrasterende landschappen:

 • De Pacifische kust
  Laagland en heuvels langs de Pacific, in het noorden met tropisch regenwoud en mangroves, naar het zuiden overgaand naar een droog savannebos en uiteindelijk een woestijn. Plantagelandbouw en grote haciënda’s (met veeteelt). Vanwege de koude Humboldt-golfstroom veel visserij. In de mangrovegebieden garnalen (camerones)
 • De avenue der vulkanen
  De Andes met in het vulkanische noordelijke deel enorme, vaak actieve vulkanen (de avenue der vulkanen). In het zuiden, een alpien aandoend, niet vulkanisch hoogland. Tussen de Cordilleras een dichtbevolkte, langgerekte hoogvlakte met veel oude koloniale steden (Quito, Cuenca, Loja) en dorpen. Enorme gradiënten in klimaat en vegetatie (van vochtig tropisch regenwoud, mistbos tot páramo). De bergketens vormen de ‘spons van de Andes’.
 • Het Amazonegebied
  Enorme rivieren met eveneens enorme terrassen en puinwaaiers, die allemaal richting oost weg hellen en onder het tropisch regenwoud verdwijnen. In de voetzone van de Andes ontgonnen en traditionele tropische landbouw door overwegend kolonisten. Verder van de Andes af, nog grotendeels ongestoord regenwoud met oorspronkelijke indiaanse bevolking. Zeer nat gebied met hoge biodiversiteit.

 

Sociaaleconomisch vinden we ook grote verschillen!

Grote contrasten in samenstelling van de bevolking en landgebruik, variërend van Afro Amerikaanse vissersdorpjes langs de kust, het etnisch zeer gemengde en internationaal georiënteerde Guayaquil tot hechte, zeer conservatieve, traditionele indiaanse communidades in de Andes en ‘wild west’ kolonistendorpjes in het Amazone gebied. Echter twee grote eenheden domineren: de Andes en het Pacifische laagland, zowel qua bevolkingsomvang (ze balanceren ongeveer), politiek (conservatief tegen liberaal), als sociale structuur en economie.

In de Andes, afgezien van enkele nog resterende haciënda’s (koloniaal groot grondbezit), meestal intensieve kleinschalige indiaanse landbouw. De moderne bloemencultuur rukt op in de centrale hoogvlakte (westerse/buitenlandse firma’s: vooral rozen). Toenemende bevolkingsdruk drijft de indiaanse landbouwers ‘de berg op’, waardoor de alpiene graslanden (páramo’s) onder druk staan. Ook neemt de erosie in die fragiele gebieden toe en komt de watervoorziening onder druk. Buiten de steden, traditionele cultuur met goed georganiseerde en hechte indiaanse gemeenschappen. Relatief hoog ontwikkelde steden met goede infrastructuur en voorzieningen, met een grote indiaanse bevolking. Als geheel is het een conservatieve bevolking, sterk gericht op eigen cultuur en gebied.

 

Het Pacifische kustgebied heeft nog sterk de oude haciënda structuur, met grote plantages waarop allerlei tropische gewassen worden verbouwd voor de export. De grote uitvoerhaven is Guayaquil. Flinke sociale contrasten tussen de oorspronkelijke plantagearbeiders (veelal van Afrikaanse herkomst) en een rijke bovenlaag (kolonisten en mestiezen). Steeds meer gevarieerde economie en ondernemend. Als geheel liberaal.

DAGPROGRAMMA

Start vanuit Guayaquil  en doorkruisen  de Pacifische kustvlakte naar Cuenca, een mooie oude koloniale stad in de Andes, bereikt via het Cajas National Park in de westelijke Cordilleren, met veel oude gletsjermeren en -dalen. Van Cuenca door de centrale hoogvlakte naar het Noorden, met bezoeken aan oude stadjes met traditionele indiaanse gemeenschappen zoals Azogues, Alausi en Guamote. Tocht naar de Chimborazo met 6310 meter de hoogste top van Ecuador. En voor geografen de hoogste berg ter wereld. Het is een enorme uitgedoofde en vergletsjerde vulkaan, met traditionele veeteelt (lama’s en alpaca’s). Als special uitstapje, door een halfwoestijn met vicuña’s naar de Whymper Hut op 5000 m hoogte aan de rand van de gletsjers, met fabuleus uitzicht – bij goed weer – over de oostelijke Cordilleren met een hele serie vulkanen.

Roadside geology

De reis wordt vervolgd richting Amazonegebied met een overnachting in Baños, een toeristische plaats aan de voet van de Tungurahua (actieve vulkaan) en daarna, afdalend, naar Puyo en uiteindelijk naar Tena, gelegen in de door kolonisten al ten dele opengelegde voetzone van de Andes. WE zijn dan van 5000 meter naar 500 m hoogte gedaald! Het laatste stuk van de tocht wordt per boot afgelegd naar de Yakuma Ecolodge. Vanuit de lodge verkennen we het regenwoud via de rivier met goudpannen, een jungle hike en een bezoek aan de inheemse  Kichwa community

Vanuit het vochtig tropische gebied aan de voet van de Andes terug naar het hooggebergte geleidelijk stijgend door grotendeels intacte helling- en mistbossen met enorme plant- en vogeldiversiteit naar de oostzijde van de páramo van Papallacta, met beroemde thermale bronnen. Bezoek aan het Geopark Archidona en de petrogliefen in Cotundo.

Door naar de hoofdstad Quito. Oud koloniaal stadcentrum, maar ook grote winkelcentra en een metro. Veel artesanias markten en winkeltjes, en fraaie musea en kerken.

Aan de rand van de stad naar het Geobotanical Reserve Pululahua. De teleferique van Quito brengt ons 2500 meter boven de stad met fabelachtig uitzicht over de omringende vulkanen en de stad ver beneden.

De reis wordt voortgezet vanuit Quito over de evenaar richting Cayambe, waarbij een diep dal wordt doorgestoken met een halfwoestijn, om uit te komen in het gebied rond Cayambe. Langs gebied met enorme rozenkwekerijen de páramo in met bezoek aan traditioneel landbouwgebied op de lagere hellingen van de Cayambe (andere grote uitgedoofde vulkaan met een ijskap). Tocht leidt naar  Otavalo, woonplaats van vrijwel alle muzikanten en artisanias verkopende indianen uit Zuid-Amerika. Terug naar Quito en vervolgens bezoeken we het nationale park Cotopaxi. We bezoeken het Quilotoa kratermeer en sluiten af met een afdaling naar de bananeplantages richting de Pacifische kust. Een frisse duik in de Cascades de Zepanal nemen we na een bezoek aan  een van de grote babanenplantages. Tijdens de verdere terugreis naar Guayaquil  doorkruisen we het grootste landbouw gebied van Ecuador met  intensieve grootschalige teelt van rijst en andere tropische gewassen .

We sluiten af met een bezoek aan de Pacifische oceaan met een boottocht  over zee door de mangrove bossen met bijzondere fauna.

Route van de rondreis

Programma van dag tot dag

Dag 1 zaterdag 14 oktober 2023 Rechtstreekse vlucht Amsterdam – Guayaquil (met technische tussenstop in Quito)
Na een rechtstreekse vlucht met de KLM komen we aan het einde van de middag aan in Guayaquil. Op de luchthaven staat een bus op ons te wachten voor transfer naar het hotel. Na de incheck in het hotel kunnen de mensen die dat willen een wandeling maken langs de rivier onder leiding van Gijs de Vries.

Overnachting in Guayaquil – Hotel River Garden

Dag 2 zondag 15 oktober 2023  Guayaquil – Cajas National Park – Cuenca 200 km (ontbijt en picknick lunch)

We komen deze dag meteen al flink hoog > 4000 meter, maar slapen wel weer veel lager in Cuenca op 2500 m. Het eerste stuk van de route rijden we door de Pacifische laagvlakte met grootschalige plantagelandbouw. Na het ontbijt vertrekken we naar Cuenca. Als eerste staat een bezoek aan de “El Deseo” cacaoplantage op het programma. Hier wordt cacao geproduceerd voor de Nederlandse fairtrade markt. We zullen vandaag al een flink stuk stijgen en komen boven de 4000 meter. Onderweg brengen we een bezoek aan het Nationale Park Cajas, waar we onder leiding van een lokale gids een wandeling maken van zo’n 1,5 uur door primair bos met Polylepsis bomen, glaciale meren en páramo. Tijdens de wandeling zullen we een stop maken voor een picknick lunch. Daarna dalen we af en arriveren In de na-middag in de oude stad Cuenca.

Overnachting in Cuenca op 2500 m – Hotel Casa Merced

Dag 3 maandag 16 oktober 2023  Cuenca – Ingapirca – Guamote 220 km (ontbijt en diner)

We beginnen de dag met een stadswandeling door historisch Cuenca. Onderweg maken we als de tijd het toelaat een bezoek aan een thuiswerkende zilversmid in het dorp Chordoleg daarna maken we een stop bij de Zonnetempel van de Inca’s – Ingapirca (toegang en gids inclusief). We overnachten in Guamote waar we de Intisisa projecten – sociale hulp aan de lokale bevolking vanuit het Inti Sisa Guesthouse.

Overnachting in Guamote hotel Inti Sisa

 

Dag 4 dinsdag 17 oktober 2023 Guamote – Baños  140 km (ontbijt en lunch)

We rijden naar de hoogste top van Ecuador de Chimbarazo vulkaan (6310 m) en bezoeken het Ecological Reserve Chimbarazo (permission included). Onderweg naar boven prachtige “roadside geology” van pyroklastische afzettingen. Boven de 4000 m leven wilde vicuña’s. We komen met de bus tot vlakbij de Whymper Hut op 5000 m, het laatste stukje omhoog zelf lopen, maar in de hut serveert men u coca thee tegen de hoogte. We rijden om de vulkaan heen via Pogyos (lama houderijen en traditionele landbouw) naar Ambato en door naar de thermale badplaats Baños in het dal. Bijkomen van de grote hoogte in één van de thermale baden (zelf regelen: www.retireearlyandtravel.com/thermal-baths.

Overnachting in Baños in hotel La Floresta

Dag 5 woensdag 18 oktober 2023 Baños –  Tena – Ahuano (Yakuma Lodge) 170 km (ontbijt, lunch, diner)

Via het dal van de Pastaza-river (foto) rijden we vandaag naar het Amazone-gebied. Nog in de buurt van Baños maken we een stop bij de waterval Pailon del Diablo met prachtige basaltzuilen. Ook de Casita del Arbol wordt bezocht, vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht  op de Tungurahua vulkaan. Komend van de Chimbarazo dalen we in totaal 5000 meter hoogte, naar 500 meter waar de Napo-river naar de Amazone stroomt. Het laatste gedeelte naar de lodge wordt de weg wat slechter van kwaliteit. Aangekomen bij de rivier zullen we onze bagage uitladen en het laatste stuk naar de lodge per boot afleggen. Na aankomst staat een welkomdrankje voor ons klaar. Geniet van de ”Hidden lagoon” bij deze lodge of ga mee op de avondwandeling na het diner.

Over nachting in het oerwoud in de Yakuma Ecolodge

Dag 6 donderdag 19 oktober 2023 Napo rivier & tropisch regenwoud (ontbijt, lunch, diner en excursies vanuit Yakuma lodge)

Het ontbijt staat vandaag vroeg klaar om deze dag ten volle te kunnen benutten. We starten met een twee uur durende jungle hike met een gids waarbij we op zoek gaan naar medicinale planten, aansluitend maken we een tocht per kayak en brengen een bezoek aan een naburige opvang voor dieren of een dorp.  Na de picknick-lunch is er tijd voor het zoeken naar goud, we krijgen uitleg en hopelijk vinden we iets. Wie het leuk vindt kan zich op de terugweg een stukje met de stroom mee laten voeren in een opgeblazen band (tubing). Daarna is het tijd om terug te keren naar de lodge voor het diner.

Overnachting in Yakuma Ecolodge

Dag 7 vrijdag 20 oktober 2023 Yakuma Ecolodge (ontbijt, lunch, diner en excursies)

Vandaag brengen we een bezoek aan de inheemse Kichwa community, ze laten ons zien hoe ze hun eigen keramiek maken van de Amazone klei. Na de lunch krijgen we uitleg over de cacaovrucht en de bonen, we maken zelf chocolade en kunnen deze proeven.

Overnachting in Yakuma Ecolodge

Dag 8 zaterdag 21 oktober 2023 Yakuma Lodge – Quito 250 km (ontbijt en lunch)

Voor het ontbijt gaan we nog even genieten van het uitzichtspunt bij de lodge. Daarna nemen we afscheid van het personeel van de lodge en worden we met de boot weer naar onze bus gebracht. Het is een lange rit naar Quito, maar wel door een prachtig constant veranderend landschap. Onderweg maken we een stop in het Geopark Archidona om een “oil seep quarry” te bekijken. Daarna bezoeken we de petroglieven (wandeling vanuit het dorp Cotundo). Als er tijd genoeg is stoppen we in Papallacta voor een duik in de thermale baden. Aan het einde van de dag komen we aan in Quito.

Overnachting in Quito Hotel Rio Amazonas

Dag 9 zondag 22 oktober 2023 Quito 80 km (ontbijt)

Na het ontbijt rijden we naar de rand van de stad voor een bezoek aan het Geobotanical reserve Pululahua. (permission inclusief). Daarna rijden we naar de Teleferique waar we rond 12.00 uur aankomen. Vanaf hier kunnen we genieten van het prachtige Quito, de heuvels en de bergen rondom deze stad. In 20 minuten tijd leggen we 2500 meter af. Na deze belevenis neemt de gids ons mee voor een bezoek aan het oude centrum. Deze dag komt de grote stadsproblematiek van Quito aan de orde.

Overnachting in Quito Hotel Rio Amazonas

Dag 10 maandag 23 oktober  2023 Quito – Otavalo – Quito 100 km (ontbijt, lunch)

Allereerst brengen we vandaag een bezoek aan een rozenkwekerij in Cayambe (El Milino). Daarna gaan we naar de beroemde markt in Otavalo en bezoeken het Quitsato solar clock museum voor we terugkeren naar Quito.

Overnachting Quito Hotel Rio Amazonas

Dag 11dinsdag 24 oktober 2023  Quito – Cotopaxi 120 km (ontbijt, lunch en diner)

Vandaag brengen we een bezoek aan het Nationaal Park Cotopaxi. We maken een stop bij het bezoekerscentrum, het Limpiopungo Lake en de berghut. Er kan ook mooi gewandeld worden in park. Bezoek infocentrum Cotopaxi landgebruik m.n. quinoa teelt boven 3800 m.

Overnachting Latacunga in Hotel Hacienda la Cienega

Dag 12 woensdag 25  oktober 2023 Latacunga – La Maná 140 km (ontbijt, lunch & diner)

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het Quilotoa kratermeer (permissie inclusief) puimsteenafzettingen, duinen in as en diepe (erosie) gullies. We maken deze dag een afdaling van 4000 naar 240 meter.

Overnachting Hotel Hosteria Somagg

Dag 13 donderdag 26 oktober 2023  La Maná – Playas Villamil 300 km (ontbijt, picknick lunch)

Vanaf La Mana rijden we door de plantages richting de Pacifische kust. Onderweg maken we een stop voor een bezoek aan een bananenplantage. De watervallen, de Cascades de Zapanal is onze stop voor lunch en een frisse duik. (ca. 300 km )

Overnachting Hotel la Ria Playas

Dag 14 vrijdag 27  oktober 2023 Playas Villamil – Puerto El Morro – Airport Guayaquil 100 km (ontbijt)

We vertrekken vandaag vroeg naar Puerto El Morro. Hier gaan we eerst El Morro te voet ontdekken. Daarna varen we in een “Lancha”” langs prachtige mangrove bossen. We hopen hier flamingo’s, dolfijnen en de begeerde mullet vis te spotten. In de middag rijden we naar het vliegveld, waar we eind van de middag vertrekken naar Amsterdam.

Dag 15 zaterdag 28 oktober 2023

Terug op Schiphol rond het middaguur.

Hotellijst:

14/15 okt (1 nacht) Hotel River Garden – Guayaquil www.rivergardenhotel.com

15/16 okt (1 nacht) Hotel Casa Merced- Cuenca http://hoteldelasculturas.com

16/17 okt (1 nacht) Hotel Initi Sisa – Guamote http://www.intisisa.com/

17/18 okt (1 nacht) Hotel la Floresta – Banos http://www.hotelalisamay.com/

18/21 okt ( 3 nachten) Hotel Yakuma eco lodge http://www.yacuma.travel

21/24 okt (3 nachten) Hotel Rio Amazonas – Quito http://www.hotelrioamazonas.com/en/

24/25 okt (1 nacht) Hacienda La Cienega –Latacunga http://www.haciendalacienega.com/

25/26 okt (1 nacht) Hotel Somagg – La Maná http://www.somagg.com

26/27 okt (1 nacht) Hotel la Ria Playas – Playas http://lariaplayas.com

De Chimbarazo – in 2017 met prachtig weer!

 

Door de vulkanische aslaag is landbouw op nagenoeg iedere helling mogelijk.

 

OVERIGE INFORMATIE

Deze reis wordt je aangeboden voor €4000,-  (prijs onder voorbehoud) inclusief intercontinentale vluchten, lokaal vervoer en verblijf (LO) in comfortabele hotels op basis van verblijf in 2-persoonskamer. Op sommige dagen is de lunch en/of het diner inbegrepen (zie dag-tot-dag programma). Deskundige Nederlandse en lokale Spaans/Engelstalige gidsen. Het reisbureau SRC boekt de KLM vluchten, verzorgt de hotels en de touringcar voor ons.

De precieze prijs is nog niet bekend en kan nog wijzigen.

Paspoort

Voor je reis naar Ecuador dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij het verlaten van Ecuador nog minimaal 6 maanden geldig is. Controleer altijd voordat je op reis gaat of je paspoort nog geldig is. Wij raden je aan om een (digitale) kopie van je paspoort op reis naar Ecuador mee te nemen. Stop deze kopie bij je bagage of sla hem op in je email. Mocht je je paspoort onverhoopt verliezen, dan heb je in ieder geval nog een kopie.

Visum

Voor een reis korter dan 90 dagen naar Ecuador heb je geen visum nodig.

Verzekering(en)

Je moet zelf een reis- en annuleringsverzekering afsluiten! Dit is je eigen keuze, let op: een doorlopende reis- en annuleringsverzekering geeft meestal ONVOLDOENDE (financiële) dekking. Die moet je upgraden.

Gezondheid

 • Inentingen
  Inentingen zijn niet verplicht, maar ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Ecuador aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Ook wordt voor Ecuador vaccinatie tegen gele koorts aangeraden: in het Amazonegebied, oostelijk van de Andes en in het kustgebied. Voor verblijf in de Andes zelf hoef je geen gele koorts vaccinatie te halen.
 • Hoogteziekte
  Het slikken van acetazolamide (het normale middel tegen hoogteziekte) versnelt de hoogte-adaptatie en voorkomt en/of vermindert hoogteziekte. Het scheelt 2 tot 4 dagen adaptatie (niet alleen met hoofdpijn, maar ook qua risico van progressie tot serieuze ziekte). Extra drinken (hydratatie) zoals vaak wordt aangeraden, heeft geen preventief effect op hoogteziekte. Het is een bekende mythe. Als hoogteziekte echt ernstig dreigt te worden is er maar een remedie: ga naar een plek onder de 3000 meter. Mocht dat één van onze deelnemers overkomen dan zullen we daarvoor zorgen.

Introductie – voor deze reis wordt (onder voorbehoud) een introductiedag georganiseerd in een zaal van de Universiteit Utrecht. De precieze datum wordt nog nader aan de deelnemers medegedeeld. U krijgt de reisgids in ieder geval als PDF digitaal toegezonden en een geprinte versie op de introductiemiddag of op Schiphol bij vertrek uitgereikt.

 

In Guamote….
Belangstelling?

Heeft u wel belangstelling maar schikt de datum niet, of wilt u bijvoorbeeld met een eigen groep, klik dan hier.

REISINFORMATIE

Reisdata basis reis:

Heen zaterdag 14 oktober 2023

Terug zaterdag 28 oktober 2023

Begeleiding: 

Gijs de Vries (docent aardrijkskunde)

Prijs: € 4009,- (incl. vlucht en €9,- GGTO garantiefonds )

Inbegrepen:

 • internationale vluchten
 • overnachtingen in middenklasse hotels (ontbijt inbegrepen). Soms zijn de lunches inbegrepen anders wordt er een veldlunch georganiseerd (eigen kosten). Op zes dagen is het diner inclusief, andere dagen voor eigen rekening. Overnachtingen op basis van 2 persoonskamer. De één persoonskamer toeslag bedraagt € 450,-.
 • lokaal vervoer per bus inclusief plaatselijke chauffeur
 • excursiegids
 • Nederlandse geografische begeleiding Gijs de Vries, lokale gids Andrés Esteban (hele reis), lokale gidsen bij El Cajas NP, Chimborazo reserve, Cotopaxi NP mogelijk bij Ingapirca
 • begeleidings- en organisatiekosten.

Niet inbegrepen:

 • lunches en diners (zie beschrijving)
 • toegangsprijzen voor, musea, bezienswaardigheden en entrees waar aangegeven, anders voor eigen rekening.
 • fooien

Aantal deelnemers reis:

minimaal 15 – maximaal 20

 

*) Let op! Prijswijzigingen voorbehouden, zie verder het Reisreglement en kijk ook bij de tab Overige informatie.

Back To Top