Ga naar hoofdinhoud
Andalusië – geologisch wandelen

22 – 29 Maart 2019

Waarom deze excursie?

 • uitgedoofde vulkanen
 • grote breuken
 • sedimentaire bekkens

De wandelroutes kunt u privé of georganiseerd lopen

Inleiding

Deze reis wordt voor 100% door Bitácora  georganiseerd!

Het Cabo de Gata UNESCO Geopark vormt een buitengewone combinatie van geologie en landschap. Het is gesitueerd in het uiterste zuidoosten van Spanje, aan de oostkant begrensd door de Middellandse Zee en in het westen door oprijzende siërra’s van de Betische Cordilleren. U wandelt door het grootste vulkanische gebied van Spanje, langs mooie baaien en grillige rotskusten, langs de randen van de nog steeds actieve Carboneras breuk, naast allerlei sedimentaire gesteenten is er met jong vulkanisme een scala aan vulkanische gesteenten gevormd. Deze 7 daagse geologische wandelingen hebben steeds hun begin- en eindpunt in het appartementenhotel Bitácora, gelegen aan de rand van het voormalige vissersdorp Las Negras (gemeente Nijar, provincie Almería). Ontbijt en lunchpakket zijn bij uw verblijf inbegrepen.

U wordt ontvangen en begeleid door de Nederlandse hoteleigenaar en Spanjeliefhebber Hans de Goeje. Hans is zelf ook in geologie geïnteresseerd en heeft daarom de samenwerking met Georeizen gezocht.

De wandelingen worden begeleid door deskundige gidsen. Dr. Anne Fortuin, voormalig hoofddocent sedimentologie aan de VU te Amsterdam en of geoloog Andrea Forzoni PhD.

U zult na afloop een goed idee hebben van de bijzondere geologische ontstaansgeschiedenis van dit gebied. Een gebied waar de gevolgen van de botsing tussen het Afrikaans en Europees continent goed zichtbaar zijn: oprijzende siërra’s en wegzakkende bekkens, met vulkanisme en diepe voormalige zeearmen die tot aan de voet van de sierra’s reikten. Koraalriffen rond de vulkanen bewijzen dat het klimaat zeven miljoen jaar geleden tropisch werd. De zichtbare aanwezigheid van de Carboneras breuk waardoor het Geopark in de afgelopen miljoenen jaren tussen de 15-40 km naar het noordoosten is geschoven.

Hoewel het hier gaat om een groepswandeling, is het ook mogelijk om aan de hand van geologische routebeschrijvingen individueel te wandelen. Hiervoor dient u contact op te nemen met Apartahotel Bitácora.

GEOLOGIE 

Spanje heeft op geologisch gebied veel te bieden. Wat maakt dit zuidoostelijke puntje van Spanje nou zo extra bijzonder? Om te beginnen is zuidoost Spanje het droogste deel van het Iberisch schiereiland. Dit komt doordat de regio in de regenschaduw ligt van de hoge Sierra Nevada (de Mulhacen is 3394 m hoog), die 80 km naar het westen ligt. Rond Cabo de Gata valt gemiddeld nog geen 120 mm regen per jaar en als gevolg daarvan vormen de zogenaamde badlands bij Tabernas in het aangrenzende Sorbas-Tabernas Bekken de enige echte woestijn van Spanje. Hitte zal in de zomer dan ook je deel zijn. Maar in de Sierra de Cabo de Gata met zijn prachtige baaien en rotskust zijn de temperaturen doorgaans minder extreem. Dit gebied is het grootste vulkanische terrein van Spanje. Het heeft als bijzonderheid dat het vulkanisme destijds overwegend onder water plaats vond. In 2006 verkreeg de Sierra de Cabo de Gata, samen met wat aangrenzend gebied, de status van UNESCO Geopark. Sindsdien zijn er de nodige faciliteiten om het gebied en zijn planten- en dierenleven te leren kennen, dit naast geologische educatie.

Afwisselende geologie

Het landschap van zuidoost Spanje wordt gekenmerkt door afwisseling van een aantal bergruggen, de siërra’s, met daartussen lager gelegen sedimentaire bekkens, terwijl het meest zuidoostelijke deel een vulkanische ondergrond heeft. De siërra’s zijn opgebouwd uit oude en overwegend metamorfe gesteenten. Het laagland tussen de siërra’s bestaat uit een veel jongere en nogal gevarieerde opvulling van deels mariene afzettingen. Het merendeel stamt uit de tijd (10 – 3 miljoen jaar geleden) dat zich zeearmen tussen deze siërra’s bevonden. Deze sedimentatiebekkens bevatten een dik pakket gesteente. Dankzij de doorgaande daling van de bekkens bij gelijktijdig oprijzen van de siërra’s was er de nodige sedimentaanvoer. Het Nijar Bekken, dat aan de zuidkant grenst aan de Alboran Zee, staat via een breuksysteem (Carboneras breukzone) in contact met het vulkanische terrein van de Sierra Cabo de Gata. Vulkanisme vond hier plaats tussen ca. 13 – 8 miljoen jaar geleden. In die tijd was dit gebied nog deel van de Alboran Zee, waar nog meer vulkanische zones zijn. Omdat het vulkanisme vooral onder water plaats vond kon in tijden van rust marien sediment op het vulkanisch reliëf worden afgezet. In het Messinien, rond 6,6 – 5,5 miljoen jaar geleden, ontwikkelden zich zelfs koraalriffen langs de flanken van de bekkens en de vulkanen. Het Cabo de Gata gebied is het grootste en meest belangrijke vulkanische voorkomen van het westelijke Middellandse Zeegebied en daardoor ook voor vulkanologen interessant.

DAGPROGRAMMA

 

Dag 1 – vrijdag 22 maart 2019

Aankomst op vliegveld Alicante in de ochtend. Vervoer per busje naar Apart’hotel Bitácora.

 

Dag 2 – zaterdag 23 maart 2019

Wandelen van Rodalquilar via El Playazo naar Hotel Bitácora.

 

Dag 3 – zondag 24 maart 2019

Per auto naar Retamar, Cabo de Gata. Via Torre Garcia naar het Eemien (en ouder) terras in de Rambla de las Amoladeras (kustontwikkeling zichtbaar). Facultatief bezoekerscentrum Las Amoladeras (auto). Kijken bij de Salinas van Cabo de Gata (flamingo’s). De deelnemers worden afgezet bij de vuurtoren van Cabo de Gata. Vandaaruit wordt langs de kust gewandeld naar het Monsul strand, waar men weer wordt opgehaald.

 

Dag 4 – maandag 25 maart 2019

Wandeling vanuit Hotel Bitácora naar Ermita del Fraile via de oude hoofdweg bij Hortichuelas. Per auto vandaar via het Rodalquilar voormalige mijnbouwgebied terug naar het hotel.

 

Dag 5 – dinsdag 26 maart 2019

Kennismaking met het Sorbas-Tabernas Bekken.

 

Dag 6 – woensdag 27 maart 2019

Kustwandeling vanaf Hotel Bitácora naar El Plomo.

 

Dag 7 –donderdag 28 maart 2019

Rio Alias wandeling; te beginnen bij afzetpunt bij heuvel El Castillo op de weg N 341 naar Carboneras.

 

Dag 8 – vrijdag 29 maart 2019

Wandeling van Polopos naar Rambla Honda.

OVERIGE INFORMATIE

Deze Geo-wandelreis begint in Las Negras. De reis daarheen heeft u zelf georganiseerd, dan wel op uw verzoek overgedragen aan Georeizen of Hotel Bitácora. Het is mogelijk om met meerdere deelnemers per busje afgehaald te worden van hetzij het vliegveld in Aliante dan wel Almeria. Het wandelschema begint op de dag na aankomst in Las Negras.

Verblijf: Uw verblijf in Apart’hotel Bitácora is op basis van half pension.

Adres: HOTEL BITACORA, Calle Bitácora no1, 04116 Las Negras (Nijar), Almería.

Website: http://www.bitacora-cabodegata.es/contact.html

Email: info@bitacora-cabodegata.es

Tel: +34 950 388 155;  Mobiel:+34 618 278 830

Enkele aanbevolen reisitems:

 • Indien u dit heeft: een geologische hamer (N.B. nooit in handbagage vervoeren), (geologisch) kompas en loupe; GPS apparaat.
 • zakmes (eveneens niet in handbagage)
 • zonnebril
 • aantekenboekje en wat schrijfmaterialen; potlood is makkelijk bij noteren in het veld
 • Verrekijker en/of camera cq. smartphone
 • Goede wandelschoenen (bergschoenen niet noodzakelijk) en rugzak(je) en/of zijtas
 • Hoofddeksel, zonnebrand crème
 • Paspoort; evt. ook rijbewijs
 • Zwemkleding (bij goed weer zal er ook zwemgelegenheid zijn)

Veiligheid & verzekeringen: Geologisch interessante plekken liggen vaak op plaatsen die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn: lopen langs smalle paadjes langs steilere hellingen, lopen langs doorgaande wegen of in groeves kijken. De routes zijn zodanig uitgestippeld dat een redelijk goede wandelaar deze kan afleggen. Uiteraard blijft voorzichtigheid altijd geboden. Houdt u altijd aan de aanwijzingen van de reisleiding.

U dient zelf voor een reis-, annulerings- en ongevallenverzekering te zorgen.

REISINFORMATIE

Reisorganisatie:

Deze reis wordt voor 100% door Bitácora  georganiseerd!

Apart’hotel Bitácora,

4116 Las Negras (Níjar),

Almería (Spanje)

http://bitacora-cabodegata.es/geo-walking/

Geologische reisleiding:

dr. Anne Fortuin of dr. Andrea Forzoni

Deelnameprijs: € 590

Deelnemers: minimaal 6 – maximaal 12

Verblijf: Apart’hotel Bitácora (Las Negras).

2 deelnemers per appartement. Gescheiden overnachten is mogelijk. Men deelt dan douche en WC.

Vervoer naar Spanje: Vliegtuig naar Alicante. Aankomst in de ochtend.

Transfer van het vliegveld naar Las Negras in busje(s).

Inbegrepen:

Vervoer van en naar de luchthaven

Lokaal vervoer

Verblijf in Apart’hotel inclusief ontbijt en veldlunches (zelf samenstellen).

Reisleider en logistiek medewerker

Excursiegids

Niet inbegrepen:

Vliegreis retour Alicante

Diners en overig restaurantbezoek, drankjes enzovoort

Reis-, annulerings- en ongevallenverzekering

Aanmelden:

U kunt zich aanmelden bij Apart’hotel Bitácora:

http://bitacora-cabodegata.es/geo-walking/

 

 

*) Let op! Prijswijzigingen voorbehouden en kijk ook bij de tab Overige informatie.

Back To Top