skip to Main Content

Nieuwsflits Georeizen zomer 2019

Beste Georeizigers.

Medio juni overleed geheel onverwacht onze reisleider Henk Duyverman. Een groot verlies, vooral voor zijn naaste familie, maar ook voor de Stichting, want met hem verliezen we een gedreven geoloog en een geweldig reisleider. Hij zou onze reizen naar Spitsbergen (juli 2019) en naar het Nederlands-Duitse grensgebied (voorjaar 2020) leiden. Voor de bootreis naar Spitsbergen hebben we een vervanger kunnen vinden, de reis naar het grensgebied is helaas afgelast.

Het reisbureau Askja organiseert in mei 2020 een 8-daagse reis met het zeilschip de Antigua naar Spitsbergen. Het is geen Georeis, maar wel een mogelijkheid om dit intrigerende arctische gebied te leren kennen.

Activiteiten in 2019:

In augustus gaan we naar het geologische hart van Europa naar Beieren. Er zijn nog 1-2 plaatsen beschikbaar.

In september doorkruisen we de Alpen van Noord naar Zuid, de reis voert tenslotte naar de majestueuze Matterhorn. Het is in wezen een reprise van de  reis die de Leidse geologiestudenten indertijd met de beroemde prof. Zwart maakten.

Beide reizen zijn eigen vervoer/carpoolreizen.

De Ecuador reis in de herfstvakantie (12-24 oktober) herhalen we met een iets gewijzigd programma. In dit boeiende land vinden we alles wat voor Zuid-Amerika kenmerkend is: van het gigantische Andesgebergte tot de Amazone regenwouden, maar ook het Pacifische laagland. Er zijn nu een 15 deelnemers, maar u zou nog mee kunnen. Als u langer wilt blijven of door wilt reizen naar de Galapagoseilanden is dat mogelijk.

Dagtochten in Nederland: in 2019 maken we weer de nodige uitjes vlakbij huis. De West Nederland Bekken excursie van Kijkduin tot ver voorbij Rotterdam is op 11 augustus. Nieuw is de iets langere excursie door het Vechtdal (4-6 oktober), een tocht van bron tot monding. Verder de geologische stadswandelingen Amsterdam (22 september) en Utrecht (27 oktober). De Utrechtse heuvelrug staat voor 8 september op het programma.

Verre reizen in 2020:

India – de Deccan traps en de Krijt/Tertiair (KT) grens van 18 januari tot 2 februari o.l.v. Jan Smit (VU Amsterdam) en wereldautoriteit op dit gebied en de Utrechts/Indiase geoloog Kabir Roy Chowdhury geofysicus opgeleid in Hyderabad en kenner van de Indiase cultuur. U kunt nog mee.

Ter introductie voor deze reis geven beide reisleiders een lezing op zaterdag 7 september 10:30-12:30 uur in het Geologisch Museum Hofland te Laren. De titel is: De Deccan Traps (India) in relatie tot de KT grens. Aansluitend is er een rondleiding door de tentoonstelling ‘De Fatale Inslag’.

Deze ochtend staat open voor alle geïnteresseerden. De bijeenkomst is voor de deelnemers aan de reis tevens een introductie voor reis.

U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst bij Boudewijn ’t Hart, mailadres: B.N.H.tHart@uu.nl

Programma 7 september: inloop vanaf 10 uur met koffie en thee. Start lezingen om 10:30. Start rondleiding om 11:30. Sluiting om 12:30.  Om 13:00 uur gaat het Museum open voor het publiek.

Locatie: Geologisch Museum Hofland. Hilversumseweg 51 te Laren. Er is voldoende parkeergelegenheid ter plaatse. (www.geologischmuseumhofland.nl

Oman – we herhalen deze reis van 4-18 februari. Doordat we niet meer in hotels overnachten (behalve in Muscat) maar in het vrije veld/in de woestijn/op een bergkam kamperen lijkt de belangstelling voor deze reis enorm gegroeid. De culturele aandacht voor land en volk door Corien Hoek en de enthousiaste uitleg van de bijzondere geologie door Wiekert Visser completeren een unieke ervaring. Ook deze reis is al weer te boeken.

Cyprus, een reprise van de oude Georeis naar het Griekse én het Turkse deel van dit geologisch, landschappelijk en cultureel fascinerende eiland. Datum is nog niet bekend maar ga uit van een dag of 10 in april.

De geologie van de Rijnslenk en de Vogezen, een 6 daagse reis naar het ontstaan van Europa.

Barnsteenreis van Gdansk (Polen) via Kaliningrad door de Baltische staten naar St Petersburg (1-14 juli). Barnsteen in Rusland en Baltica, fossielen en inslagkraters in Estland, de barnsteenkamer in het tsarenpaleis in St Petersburg.

Pyreneeën een reprise van deze geweldig geslaagde doorsteek door het gebergte nu uitgebreid met het bezoek aan een talkmijn (september).

Armenië en Georgië staan ook op het programma. Deze reis wordt gescout.

Suriname in de herfstvakantie in oktober zowel aandacht voor de kust, maar ook het binnenland en de mijnbouw (goud en bauxiet). We hopen deze reis uit te voeren samen met lokale geologen en geografen.

Voor meer informatie kijk op www.georeizen.nl of stuur een mailtje naar: info@georeizen.nl ook als u belangstelling voor een reis hebt die nog niet te boeken is.

GEOTOERISME ONDERZOEK

Wilt u meewerken aan een onderzoek over geotoerisme en een student verder helpen dan kunt u een mailtje zenden aan WalterSchinkelshoek aw.schinkelshoek@zeeland.nl

Hij meldt:

In opdracht van de Provincie Zeeland schrijf ik een scriptie over geotoerisme. Dit is onderdeel van een groter project waarin Nederlandse en Vlaamse partijen proberen een UNESCO Global Geopark-status te verkrijgen voor de Schelde-Delta.

Ik richt me binnen dit onderzoek specifiek op de ‘geotoerist’ (mensen die geologie als belangrijk motief hebben om naar een bestemming te gaan).

Het is de bedoeling om in de maanden april en mei interviews te houden met geotoeristen. Deze interviews gaan o.a. over hun motieven om naar geologisch interessante gebieden te reizen en de aspecten die zij interessant vinden aan een bestemming. Ik ben er echter achter gekomen dat het niet heel eenvoudig is om geologie-liefhebbers te vinden. Misschien kan Georeizen mij verder helpen…..

CURSUS GEOLOGIE

En tenslotte wilt u een geologische cursus volgen dan is dit misschien iets voor u: Gratis cursus geologie: https://www.edx.org/course/geoscience-the-earth-and-its-resources

Back To Top