skip to Main Content
Interview: Terugblik Op Meer Dan 18 Jaar Georeizen

Interview: Terugblik op meer dan 18 jaar Georeizen

Hoelang zullen we het volhouden… Vijf jaar misschien?
Een terugblik met Boudewijn ’t Hart en Olaf Schuiling op meer dan 18 jaar Georeizen 

 

“Afscheid? Zo voelt het niet echt”, aldus Olaf Schuiling. “Het is weliswaar een afscheid van Georeizen maar niet van de geologie! Ik ben iedere dag nog steeds op de faculteit te vinden.” En Boudewijn ’t Hart sluit zich hierbij aan: “De draadjes met de geologie blijven altijd bestaan. Maar heerlijk om nu met de reizen mee te kunnen gaan zonder ergens om te hoeven denken!” 

Boudewijn ’t Hart en Olaf Schuiling gaan het rustiger aan doen. Boudewijn neemt afscheid als secretaris van Stichting Georeizen en neemt zitting in de Raad van Toezicht. Olaf stapt uit het bestuur.  De mannen stonden aan de wieg van Georeizen. Boudewijn was bedenker van Georeizen en trok vanaf het begin de kar. Olaf was de vraagbaak geologie en sparringpartner.
Reden genoeg voor de webredactie om een gesprek met hen te hebben over meer dan 18 jaar Georeizen.

We spreken met elkaar aan de eettafel in het appartement van Boudewijn. De webredactie wil meer weten over de beginjaren van Georeizen.
Boudewijn: “Ik liep al langer rond met het idee om reizen te organiseren voor in geologie geïnteresseerde leken en amateurgeologen. In 1998 kreeg het idee meer vorm toen ik samen met  Sieger van der Laan, een geoloog, een eerste vulkaanreis maakte naar Italië. Het was een domper toen bleek dat Sieger niet verder aan de organisatie zou kunnen meewerken. Hij zat te krap in zijn tijd.
Noodgedwongen ging ik op zoek naar een nieuwe partner. En dat werd Olaf. Via de faculteit Aardwetenschappen had ik hem leren kennen.
In 1999 organiseerden we onze eerste reis naar de Cycladen. Olaf was hier goed thuis door de vele veldwerken die hij hier had gedaan. Het was kleinschalig: Olaf en ik waren begeleider en we hadden zes betalende deelnemers. We hadden ter promotie zelfs foldertjes gemaakt en een advertentie in de Volkskrant gezet! De hotels regelden we ter plekke.
De reizen naar Italië en de Cycladen gingen het basisprogramma vormen van onze reisorganisatie en werden regelmatig herhaald. Hier omheen organiseerden we steeds andere reizen.”

 

– – – ———————————————–

BOUDEWIJN ‘T HART

Geboren: 12-10-1942 te Zaandam | Opleiding: HBS-B en Bachelor Diergeneeskunde | Beroep: Gepensioneerd medewerker Faculteit Aardwetenschappen | Favoriet land: Italië, Nicaragua en Cycladen | Bijzondere geoloog: Olaf Schuiling en Paul Sondaar | Beste boek: A short history of nearly everything van Bill Bryson | Hier word ik blij van: Organiseren en reizen | Tot rust komen: Dit is nooit van toepassing

– – – ———————————————-

 

Tot aan 2004 had Georeizen geen officiële hoedanigheid. Vol enthousiasme en zonder aan problemen te denken kwamen de reizen tot stand.

Boudewijn: “Freek Derks wees me erop dat ik bij eventuele problemen hoofdelijk aansprakelijk zou zijn.  Dit maakte me toch ongerust.  Ik ging me verdiepen in de juridische kant van de organisatie en Freek was hierbij een grote hulp. Hij maakte bijvoorbeeld het Reisreglement.
We kozen ervoor om van Georeizen een stichting te maken. We wilden een non-profit organisatie zijn maar wel de mogelijkheid hebben om commerciële activiteiten te ontplooien. Een Raad van Toezicht met een aantal geologen van naam erin leek ons ook een goede zet. Zoiets geeft een professionele uitstraling en zou ons netwerk versterken. We zijn al die jaren nauw betrokken gebleven bij de faculteit Aardwetenschappen. Tot op heden hebben we er zelfs een eigen werkruimte.”

 

– – – ———————————————–

OLAF SCHUILING

Geboren: 26-02-1932 te Arnhem | Opleiding: Gymnasium en Geologie |Beroep: Emeritus hoogleraar Geochemie | Favoriet land: Turkije en Griekenland | Bijzondere geoloog: Richting Geochemie | Beste boek: Geen voorkeur | Hier word ik blij van: Als ik ’s ochtends wakker wordt en iets of iemand heeft iets spannends bedacht in mijn slaap | Tot rust komen: Alleen naar het bos gaan en een eind lopen in de stilte | Noot: Olaf brengt binnenkort een nieuw boek uit ‘Het groene kookboek’ met recepten voor grootschalig ingrijpen in de natuurlijke systemen van de aarde om klimaatverandering tegen te gaan.

– – – ————————————————

 

Het officiële moment van de oprichting was op 10 september 2004. Boudewijn moest privé een investering van 5000 gulden doen om dit mogelijk te maken. Het grootste gedeelte van het geld ging op aan de rekening van een achteraf veel te dure notaris.

Olaf en Boudewijn sommen op wie er in het eerste bestuur van Georeizen zaten:
Olaf: “Jan Schippers was voorzitter.”
Boudewijn: “Ik secretaris/penningmeester, Olaf was geologisch adviseur. Meteen na de oprichting wist ik ook de Raad van Toezicht te bemensen. Hierin zaten Harry Priem, Jan Willem de Blok, Theo Wong en Pieter Augustinus.”

Wat is de visie van Georeizen?
Boudewijn: “We willen reizen organiseren onder begeleiding van een professioneel geoloog. De geologen brengen kennis in en hoeven niets te doen aan het regelwerk van de reis. Daarom gaat hiernaast altijd een logistiek reisleider mee voor de organisatie. De reisleiders krijgen een gratis reis en een onkostenvergoeding.
Verder zijn we een ideële stichting die de geologie propageert en populariseert door middel van excursies.
Ook willen we geologie laten zien in de context. Vandaar dat we geen reizen organiseren waarbij het verzamelen van mineralen en fossielen een doel op zich is.
En er is altijd veel aandacht voor interactie tussen geologie en andere vakgebieden zoals flora en cultuur!

Hoe is de sfeer?
Boudewijn: “De reizen hebben een informele, gemoedelijke sfeer. Het is een soort veldwerk op herhaling. Vroeger waren we altijd duidelijk te herkennen aan onze stappers en rugzakken, maar tegenwoordig is dat heel gewoon geworden.”
Olaf: “Leuke interactie is er met deelnemers met interesses op andere gebieden. Vaak is het de partner van een geologieliefhebber die kennis heeft over bijvoorbeeld botanie of kunst en dit deelt met de rest van de groep.”
Boudewijn: “Een pottenbakker wist tijdens een Italiëreis veel over Majolica te vertellen. Maar je hebt ook de diehards binnen de geologie. ‘Kunnen we weer serieus worden?’ hoor je dan na zo’n uitstapje.
De veldlunches maken het ook bijzonder. ’s Ochtends koopt steeds een ploegje het eten in. In Italië aten we bijvoorbeeld het middagmaal in een krater van de Etna tussen de dode wit geblakerde bomen. Heel surrealistisch.”

Wat voor mensen gaan er mee?
Boudewijn: “Meestal zijn ze hoogopgeleid en 50+. Het zijn zowel professionele als niet-professionele geologen die meegaan. Wat eigenlijk voor alle deelnemers geldt is dat ze houden van lekker buiten zijn, wandelen en open staan voor geologie.”
Olaf en Boudewijn komen tot de conclusie dat het moeilijk is om een breder publiek te interesseren.

Hoe zijn de reacties op de reizen?
Boudewijn: “De deelnemers zijn na afloop altijd positief. Het harde bewijs is wel dat 50% van de deelnemers weer een nieuwe reis boekt.  Twee maanden na afloop van een reis organiseren we ook altijd een terugkomdag. Nee, ik heb geen negatieve herinneringen.”
De meest succesvolle reizen zijn die naar Italië, de Cycladen en Marokko. Oftewel de landen rond de Middellandse zee zijn populair. De geologische stadswandeling in Utrecht overigens ook!”

Hoe gaat de programmering?
Boudewijn: “Via persoonlijke netwerken ronselen we nieuwe geologen om reizen te begeleiden. Sebastiaan de Vet leerde ik bijvoorbeeld kennen via de sterrenwacht Sonneborgh in Utrecht.
De geoloog bepaalt het dagprogramma. Hij of zij is degene die een gebied goed kent en weet wat interessant is. Er is nooit een gebrek aan ideeën.
De werkwijze is in de loop der tijd professioneler geworden.  We willen nu een jaar van te voren de kalender klaar te hebben en spreiding over het gehele jaar.
Het scouten blijkt ook steeds weer noodzakelijk te zijn voor de kwaliteit van een reis. We moeten checken of bepaalde gebieden bereikbaar zijn en of het geologisch nog interessant is.

Welke reizen vinden jullie zelf het leukst?
Olaf: “Aan Turkije heb ik toch wel mijn hart verpand. Ik heb hier vier jaar gewerkt en spreek goed Turks. Maar op de Cycladen voel ik me ook erg thuis. Tijdens een veldwerk werd ik in een dorpsherberg door een mij bekende voluptueuze waardin heftig omhelst, dit tot verbazing van de aanwezige studenten.
En Cyprus. Dat is ook een heerlijk eiland. Met Cyprus heb ik een aparte binding door het Fytofarming project. Hier worden de plantjes verbouwd die met hun grote wortelstelsel veel nikkel uit de bodem kunnen halen en opslaan. Na verbranding van een plantje zit in de as ongeveer 10% nikkel en dat is rijker dan het rijkste nikkelerts. Er zijn nu een paar oogsten geweest en in Wageningen zijn ze bezig met een analyse.
Boudewijn: “Het is moeilijk kiezen. Eigenlijk vind ik vooral de vulkaanreizen leuk. Dus de reizen naar Italië en Costa Rica, Nicaragua, de Caribische vulkanen.
En ook de eclipsreizen. De eclipsreis naar Turkije was heel bijzonder.”

Welke plek op aarde staat nog op jullie verlanglijstje?
Olaf: “Ik heb alles gezien, alleen Antartica en Japan nog niet. Maar daar hoef ik niet naar toe.”
Boudewijn: “Dat is nog een hele lijst: Zuid-Afrika, Great Rift Valley, Galapagos eilanden, Paaseiland, Australië, Nieuw-Zeeland, Kaapverdische eilanden. Nu ik geen verantwoording meer heb voor Georeizen  kan ik, als ik wil, zo een jaar op pad gaan. Heerlijk is dat.
Ook zou ik graag het eiland Réunion bezoeken en op zoek gaan naar de doodsoorzaak van twee schepelingen die meevoeren op het VOC-schip de Malakka. De mannen werden op zee, in de buurt van dit eiland, waarschijnlijk geraakt door een meteoriet. Dit staat vermeld in het reisverslag uit 1648 van een Zweedse man die meevoer op het schip.”

Tot slot: Hoe kijken jullie terug op 18 jaar Georeizen?
Boudewijn: “Ik ben blij dat ik Georeizen heb kunnen oprichten. Bij de start dacht ik hoelang zullen we het volhouden… Vijf jaar misschien? We zien wel…  De  belasting is nu teveel geworden.”
Olaf: “Avec plaisir et satisfaction!”
Boudewijn: “Het is fantastisch dat er een actief en enthousiast bestuur is waar we het stokje aan kunnen overdragen.”

 

Webredactie Georeizen:
Hans Oude Nijhuis
Rieneke de Jong

Back To Top